Skip to main content

8 μπαχαρικά που πρέπει να έχεις στην κουζίνα σου

από την Κατερίνα Πιπέρη

Τα μπαχαρικά είναι ο πιο απλός και εύκολος τρόπος για να αναβαθμίσεις γευστικά τα πιάτα σου, κάνοντας τα ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Θα βοηθήσει το φαγητό σου να ξεχωρίσει και κάθε φορά που μαγειρεύεις το σπίτι σου θα γεμίζει όμορφες και ξεχωριστές μυρωδιές. Πολλά μπαχαρικά βέβαια δεν είναι και τόσο οικονομικά ή έχουν τόσο περίεργες ονομασίες που δεν τα βρίσκουμε εύκολα στα καταστήματα όπου επισκεπτόμαστε. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια μπαχαρικά που δεν είναι και τόσο δυσεύρετα και μπορούν εξίσου να κάνουν yummy τα φαγητά σου. Μπορείς να επιλέξεις την ξερή μορφή τους και να τα διατηρήσεις σε βαζάκια στο ντουλάπι της κουζίνας σου.

Πιπέρι

Είναι το πιο ευρέα διαδεδομένο μπαχαρικό και δεν λείπει σχεδόν από κανένα πιάτο, ενώ μαζί με το αλάτι αρωματίζει όλα τα φαγητά. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αυτό οφείλετε στην κουρκουμίνη και την πιπερίνη. Έχει έντονη πικάντικη  γεύση και συνδυάζεται υπέροχα με κόκκινες βαριές σάλτσες κόκκινα κρέατα και σούπες.

Δάφνη

Το μυστηριώδες μπαχαρικό που αφήνει πίσω του ωραίες μυρωδιές από ανθούς αλλά και σχεδόν μια  πικρή γεύση. Έχει έντονο άρωμα και δεν τρώγεται. Αφαιρείτε από το πιάτο πριν σερβιριστεί. Ταιριάζει  πολύ ωραία με γιαχνιστά φαγητά αλλά είναι απαραίτητο όπλο στην διαδικασία ψησίματος της κυπριακής σούβλας.

Κανέλα

Η κανέλα προέρχεται από το φλοιό  κάποιων συγκεκριμένων δέντρων που ονομάζονται κάσσια και είναι πολύ διαδεδομένα στην Ινδία. Αυτό που είναι γνωστό ως η «πραγματική κανέλα» είναι ο αποξηραμένος εσωτερικός φλοιός του κορμού. Καλλιεργείται ως θάμνος και μετά από δύο χρόνια ανάπτυξης είναι έτοιμο για συγκομιδή. Η κανέλα  είναι γλυκιά, γήινη και διαθέτει μια ζεστή απολαυστική γεύση. Επίσης χρησιμοποιείται ως σκόνη στη μαγειρική και είναι πολύ διαδεδομένη στην προετοιμασία γλυκών.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα είναι ένα  μπαχαρικό με φωτεινό, κίτρινο χρώμα και χρησιμοποιείται τόσο στη βόρεια, όσο και στη νότια Ινδία. Προέρχεται από ένα ενδημικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ. Προκύπτει από βραστές, ξηρές και καθαρισμένες ρίζες του φυτού κουρκουμά. Χρησιμοποιείται για τη γεύση και το χρώμα του φαγητού και είναι κύριο συστατικό στη σκόνη κάρυ. Δίνει χρώμα και ελαφριά γεύση στα ζυμαρικά και το ρύζι ταιριάζει στα πουλερικά όπως επίσης και στα όσπρια- φακές.

Ρίγανη

Ρίγανη αποτελεί το πιο διαδεδομένο μπαχαρικό στην μεσογειακή κουζίνα και λατρεμένο μυρωδικό  στα μεσογειακά πιάτα. Παράλληλα διαθέτει εξαιρετικές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Μοσχοκάρυδο

Έχει εξαιρετικά δυνατό άρωμα και έντονη γεύση. Χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική, στην αρωματοποιία και φυσικά στη μαγειρική. Χρησιμοποιείται σε σάλτσες και συνταγές με κρέας και λουκάνικο, με σπανάκι και άλλα λαχανικά. Αρωματίζει μοναδικά την μπεσαμέλ και τον πουρέ πατάτας, αλλά προστίθεται και σε γλυκά, αρτοσκευάσματα, καθώς και σε διάφορα λικέρ και στο τσάι.

Θυμάρι

 Είναι φυσικό απολυμαντικό, αντισηπτικό και βακτηριοκτόνο. Συμβάλλει αποτελεσματικά στην επούλωση πληγών που δεν κλείνουν και στην απολύμανση πληγών που κινδυνεύουν από μόλυνση. Είναι φυσικό χωνευτικό, αντιμετωπίζοντας την δυσπεψία και το αίσθημα φουσκώματος.  Απαραίτητο στο σοτάρισμα των κρεάτων κα ειδικά στο αρνί, βοδινό αλλά και σε ορισμένα είδη χοιρινού όπως η πανσέττα.  Αν είσαι τολμηρή μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως dressing στις σαλάτες. 

Κάρυ 

Είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα μπαχαρικά της Ινδίας. Η σκόνη κάρυ είναι ένα μυρωδάτο μίγμα από διάφορα μπαχαρικά. Τα βασικά συστατικά του μείγματος είναι το κόλιαντρο, το κύμινο και ο κουρκουμάς με την προσθήκη άλλων μπαχαρικών, όπως τσίλι, πιπερόριζα, κανέλλα, γαρύφαλλο, κάρδαμο, σκόρδο, μάραθος και άλλα. Με γεύση πικρή, χρησιμοποιείται συνήθως σε κρέατα, σάλτσες και στιφάδο.