Γιατί είναι συνεχώς φουσκωμένη η κοιλιά σου;
Το ενοχλητικό φούσκωμα που κάποιες φορές νιώθουμε στην κοιλιακή χώρα μπορεί να οφείλεται, είτε στη συγκέντρωση αερίων, είτε στην κατακράτηση υγρών στην συγκεκριμένη περιοχή.
Αέρια εντέρου
Μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και πόνο. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους. Το πόσα αέρια παράγει κάποιος και το πόσο ευαίσθητος είναι, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και από τις ατομικές ιδιαιτερότητες όσον αφορά την ευαισθησία του εντέρου.
Οι αιτίες που αυξάνουν την παραγωγή αερίων από το έντερο είναι πολλές. Ο αέρας που καταπίνουμε φυσιολογικά όταν τρώμε και τα αέρια που δημιουργούνται από την πέψη των τροφίμων μέσα στον πεπτικό σωλήνα είναι οι κυριότερες αιτίες. Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες δημιουργούν πολλά αέρια σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες και τα λίπη που προκαλούν μόνο λίγα.
Τρόποι αντιμετώπισης
Περιορίστε την κατανάλωση τροφών που αυξάνουν την παραγωγή αερίων. Η ποσότητα αερίων που παράγουν κάποια τρόφιμα δεν είναι η ίδια από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε το τι συμβαίνει στη δική σας περίπτωση είναι δοκιμάζοντας και παρατηρώντας.
Τρόφιμα που προκαλούν στους περισσότερους αυξημένα αέρια είναι:
- Τα φασόλια, τα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια των Βρυξελών, τα κρεμμύδια, οι αγκινάρες και τα σπαράγγια
- Ορισμένα φρούτα όπως τα αχλάδια, τα μήλα και τα ροδάκινα
- Το σιτάρι ολικής αλέσεως και τα πίτουρα, ξηροό καρποί
- Τα αναψυκτικά και τα ποτά με φρούτα
- Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το παγωτό
- Τα συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη
- Καρυκεύματα, τηγανητά και πικάντικα φαγητά
- Πίνετε άφθονο νερό. Τρώτε ελαφριές σούπες. Αποφεύγετε τα αεριούχα αναψυκτικά, σόδες και μπύρα. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να πιείτε κάτι από αυτά, τότε είναι καλό αφού τα βάλετε στο ποτήρι, να τα αφήσετε για λίγο για να φύγει το αέριο που περιέχουν.
- Μειώστε την ποσότητα αέρα που καταπίνετε τρώγοντας αργά και μασώντας περισσότερο το φαγητό σας. Εάν έχετε τεχνητές οδοντοστοιχίες, δείτε με τον οδοντίατρό σας κατά πόσο αυτές εφαρμόζουν καλά.
- Μυρωδικά όπως ο άνηθος, το δενδρολίβανο, το γλυκάνισο έχει αναφερθεί ότι ανακουφίζουν από το φούσκωμα και τη δυσφορία.
- Προτιμήστε λευκό ψωμί, αυγό, κρέας, ψάρι, μπιφτέκι, πατάτα, ρύζι, μακαρόνια
Κατακράτηση υγρών
Αιτίες
- Αποτελεί τυπικό σύμπτωμα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Κατά την αναμονή της περιόδου και κατά την διάρκεια αυτής λόγω των διακυμάνσεων των ορμονών εμφανίζεται το πρόβλημα της κατακράτησης.
- Ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με προβλήματα στην λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, των επινεφριδίων ή το σύνδρομο των πολυκιστικών ωοθηκών επηρεάζουν την ισορροπία υγρών στον οργανισμό.
- Λήψη φαρμάκων όπως αντισυλληπτικά, αγχολυτικά, κορτιζόνη.
- Διατροφικοί παράγοντες όπως η αυξημένη πρόσληψη αλατιού.
Δες κι αυτό: Τα μυστικά για αδυνάτισμα που δεν σου είπε κανείς!
Τρόποι αντιμετώπισης
- Τα συμπτώματα της κατακράτησης υγρών λόγω της έμμηνου ρύσης είναι παροδικά και με το τέλος της περιόδου το βάρος θα επανέλθει στο φυσιολογικό και το πρήξιμο θα υποχωρήσει.
- Άτομα που είναι επιρρεπή στην κατακράτηση υγρών καλό είναι να περιορίσουν το αλάτι κατά την παρασκευή του φαγητού και να αποφύγουν το επιπλέον αλάτι στο τραπέζι. Αντί αυτού μπορούν να χρησιμοποιήσουν φρέσκα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό, λεμόνι)
- Αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως καπνιστά κρέατα, τουρσιά, κονσέρβες, ξηρούς καρπούς, κέτσαπ, μουστάρδα, κύβους κρέατος, πατατάκια, ποπ-κορν και γενικά τρόφιμα με συντηρητικά ή συσκευασμένα
- Αυξήστε την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, όπως μπανάνες, ξηρά φρούτα, ντομάτα και γενικά όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
- Τροφές με φυσική διουρητική δράση: ανανάς, κεράσια, αχλάδια, αγγούρι, καρπούζι, σπαράγγια, φράουλες, αγκινάρες, ωμά κρεμμύδια, σέλινο.
- Μην περιορίσετε την πρόσληψη νερού προκειμένου να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της κατακράτησης. Αν η παροχή του νερού είναι μειωμένη ο οργανισμός αντιδρά με κατακράτηση περισσότερου νερού από αυτό που ήδη έχει.
- Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας για τη λήψη φυτικών σκευασμάτων που βοηθάνε.
Στις περιπτώσεις που τα απλά αυτά μέτρα δεν μπορούν να σας ανακουφίσουν και το πρόβλημα είναι έντονο θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας.
Γιούλη Ματσαμά
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής
Msc Διατροφή και Άσκηση