Πασχαλινή διατροφή: Μυστικά για να πετύχεις!
από τη Δήμητρα Βλωτιδέλλη
Οι προετοιμασίες για τις διακοπές και για την γιορταστικό τραπέζι έχουν αρχίσει να σχεδιάζονται σιγά σιγά. Άλλοι πακετάρουν βαλίτσες και άλλοι παραγγέλνουν οβελίες καθώς η γιορτή του Πάσχα έχει έντονο ελληνικό χρώμα και η επίσκεψη στα πάτρια εδάφη είναι πάντα συνδεδεμένη με παραδοσιακές γεύσεις και εδέσματα. Διατροφικές παραδόσεις που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μια διατροφική βόμβα μετά την νηστεία. Σίγουρα, μετά από την περίοδο της στέρησης συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων, οι περισσότεροι δύσκολα θα μπορέσουν να αντισταθούν στην υπερκατανάλωσή τους πηγαίνοντας σε κάποιο από τα εορταστικά τραπέζια.
Είναι σημαντικό λοιπόν, για όλους, να δώσουμε βάση σε ορισμένα απλά πράγματα τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν στο να αποφύγουμε να επιστρέψουμε από τις διακοπές του Πάσχα με περιττά κιλά και κυρίως τύψεις για όσα καταναλώθηκαν.
Το σημαντικότερο όλων είναι να μην καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού, ιδίως αμέσως μετά την περίοδο της νηστείας, καθώς είναι πολύ πιθανό να μας δημιουργήσουν έντονα προβλήματα δυσπεψίας. Καλό είναι να καταναλώνουμε σε κάθε γεύμα μας άφθονες ποσότητες λαχανικών και φρούτων. Σημαντικό επίσης είναι να πίνουμε άφθονο νερό. Επιπλέον, ιδανικό είναι να αφαιρούμε το ορατό λίπος από τα κρέατα και να σερβίρουμε απευθείας στο πιάτο μας το φαγητό αποφεύγοντας έτσι τα τσιμπολογήματα που μας ωθούν στην κατανάλωση πιο μεγάλης ποσότητας φαγητού χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Καλό είναι να προτιμήσουμε τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος, στη σούβλα, καθώς έτσι σημαντική ποσότητα από το λίπος αποβάλλεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Σημαντικό μέρος του εορταστικού τραπεζιού αποτελεί φυσικά η μαγειρίτσα, με τις διάφορες παραλλαγές ανάλογα με τις περιοχές της Ελλάδας. Καλό θα είναι να μην ξεφύγουμε στην κατανάλωσή της, καθώς μια μερίδα μαγειρίτσα έχει 500-600 θερμίδες περίπου και μεγάλη ποσότητα χοληστερίνης. Το έθιμο με το τσούγκρισμα των αβγών αποτελεί επίσης αναπόσπαστο μέρος του εορτασμού του Πάσχα. Καλό θα ήταν να μην υπερβάλουμε στην κατανάλωση αβγών, καθώς είναι πλούσια σε χοληστερίνη, ένα με δυο αυγά είναι αρκετά για να μας καλύψουν.
Η εορταστική διάθεση των ημερών, πολλές φορές μας οδηγεί και στην υπερβολή στην κατανάλωση του αλκοόλ. Ιδανική λύση είναι το κρασί (ένα ποτήρι κρασί έχει περίπου 80 θερμίδες) η κατανάλωση του οποίου, σε μικρές ποσότητες (1-2 ποτήρια την ημέρα), από άτομα χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας, δρα προστατευτικά προς την καρδιά μας και την γενικότερη υγεία μας.
Κατά την πασχαλινή περίοδο, πολλοί θα είναι αυτοί που θα ξεφύγουν στην κατανάλωση των διαφόρων γλυκών. Η καλύτερη λύση για την συγκεκριμένη περίοδο είναι το τσουρέκι. Μια μέτρια φέτα τσουρέκι έχει περίπου 100 θερμίδες και είναι μια καλή λύση για να μας δώσει την γλυκιά γεύση που επιθυμούμε χωρίς να επιβαρυνθούμε με πολλές παραπάνω θερμίδες.
Εφαρμόζοντας λοιπόν κάποια απλά πράγματα την γιορτινή περίοδο του Πάσχα θα είμαστε σε θέση να περάσουμε καλά χωρίς υπερβολή στην κατανάλωση τροφίμων και ποτών.
Πρέπει να αναλογιστούμε ότι το γιορταστικό τραπέζι είναι σημείο συνεύρεσης με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους. Μπορούμε κάλλιστα να καταναλώσουμε την ίδια ποσότητα φαγητού με αυτή που τρώμε κάθε μέρα ή σε ένα κυριακάτικο οικογενειακό μας γεύμα. Μπορούμε όμως και να αφεθούμε καταναλώνοντας μεγαλύτερη ποσότητα τροφής απλά γιατί είναι Πάσχα. Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά η αλήθεια είναι ότι σε κάθε γεύμα μας κάνουμε το (βιολογικά) αυτονόητο.
Η Δήμητρα Βλωτιδέλλη είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος, Fb: Δια τροφήν- Διατροφολογικό Κέντρο