Ραγάδες: Μπορείς να τις "σώσεις" με διατροφή;
από τη Δήμητρα Βλωτιδέλλη
Καμία γυναίκα δεν επιθυμεί να βλέπει στο σώμα της ραγάδες. Εμφανίζονται σε ορατά σημεία, όπως στήθος, κοιλιά, μοιρούς και σίγουρα η εικόνα τους δεν είναι ευχάριστη. Η εμφάνισή τους οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απότομη αυξομείωση του βάρους και μεγάλο ρόλο φυσικά, παίζει και η διατροφή.
Η σημασία της διατροφής παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ραγάδων και βασίζεται κυρίως στην αυξημένη πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και στη μείωση των κορεσμένων (κακών) λιπαρών.
Ξεκινώντας, αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι το βάρος σου. Καλό είναι να αποφεύγεις τις αυξομειώσεις γιατί αν παίρνεις και χάνεις βάρος σε μικρά χρονικά διαστήματα ταλαιπωρείς το δέρμα σου και αυξάνεις τις πιθανότητες να κάνεις ραγάδες. Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ενυδάτωση. Καλό θα ήταν να πίνεις καθημερινά τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρών (νερό, χυμούς, γάλα).
Οι κυριότερες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στην πρόληψη των ραγάδων είναι: η βιταμίνη Ε (βοηθά στην αποκατάσταση της υγείας του δέρματος), η βιταμίνη Α (βοηθά στη δημιουργία νέων υγιών κυττάρων αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή κολλαγόνου) και η βιταμίνη C, χαλκός, ψευδάργυρος (συμβάλλουν στη διατήρηση της σφριγηλότητας,της ελαστίνης και του κολλαγόνου της επιδερμίδας).
Τροφές που θα σε βοηθήσουν σε αυτή τη “μάχη” είναι το συκώτι, το κοτόπουλο, τα θαλασσινά, τα λαχανικά (πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι) και κυρίως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, το ρύζι ,οι ξηροί καρποί (κυρίως: αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους) και τα φρούτα (κυρίως: πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια).
Να σου υπενθυμίσω ότι με συνδυασμό σωστής διατροφής και συστηματικής άσκησης, μπορείς να αποκτήσεις υγιές και όμορφο σώμα καθώς και να ελέγχεις πάντα το βάρος σου.
H Δήμητρα Βλωτιδέλλη είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος