Το εργαλείο για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου
από τη Σοφία Φώτεινα
Η αυτοπεποίθηση στον άνθρωπο αναπτύσσεται από τα παιδικά του χρόνια, όταν δοκιμάζει να κάνει κάτι που έχει βάλει με το νου του, όπως λέμε, και το πετυχαίνει. Έτσι, πιστεύει ότι μπορεί. Ο νους του λέει «Κάνε», το σώμα του το κάνει και ο νους τελικά συμπεραίνει ότι είναι ικανός, τα καταφέρνει. Αν δεν το καταφέρει-δεν εξετάζουμε τώρα τους λόγους- ο νους καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ικανός, και γι’ αυτό στη συνέχεια μοιάζει να είναι ανίκανος ο άνθρωπος. Η φιλοσοφία της γιόγκα πιστεύει πως ό,τι έχουμε στο νου μας αυτό και πραγματοποιούμε. Αν θέλουμε, λοιπόν, να αυξηθεί η αυτοπεποίθησή μας, χρειάζεται να αλλάξει το περιεχόμενο του νου.
Δες κι αυτό: Τι σημαίνει αν κάνεις σχέση με διαφορά ηλικίας;
Αυτό γίνεται με δύο τρόπους. Ήαλλάζοντας τον νου ή αλλάζοντας κάτι στο σώμα, που πάλι σύμφωναμε την Παράδοση των Ιμαλαΐων έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Δηλαδή ή έχω πιστέψει ότι αξίζω-και τότε αμέσως αλλάζει ο τρόπος που στέκει το σώμα μου-οπότε εκπέμπω διαφορετική ενέργεια και έλκω επιτυχία- ή χωρίς να πιστεύω την αλλαγή ακόμα, αλλάζω τη στάση του σώματος και σιγά σιγά αυτό επιδρά στο νου μου. Πώς γίνεται αυτό; Απλά επειδή το σώμα είναι μέρος του νου-όχι αντίθετα- το ένα έχει άμεση επίδραση στο άλλο. Για παράδειγμα, είμαι μαθητής ή μαθήτρια, λόγω προηγούμενων εμπειριών, έβγαλα το συμπέρασμα ότι «δεν καταλαβαίνω τι λέει ο δάσκαλος ή το βιβλίο. Το σώμα μου έχει αρχίσει να μαζεύει, να κουλουριάζεται, ας μην με δει ο δάσκαλος, ας μην με ρωτήσει, τι να κάνω, δεν καταλαβαίνω τα μαθηματικά, δεν συμπαθώ τα αρχαία, από τότε που έφυγε ο μπαμπάς, δεν έχω και ποιόν να ρωτήσω.»
«Τυχαία» ξεκινώ να κάνω γιόγκα όπου προσέχουμε πολύ τη στάση του σώματος,-γινόμαστε ψηλά παιδιά- για να κυκλοφορεί η αναπνοή και η ενέργεια καλύτερα. Μου παίρνει λίγο χρόνο και ξαφνικά διαπιστώνω πως το σώμα μου μονιμοποίησε την ίσια στάση της σπονδυλικής στήλης και στο σχολείο ξεχνώ να κρύβομαι πίσω από τον μπροστινό μου. Μοιάζει σαν να πιστεύω περισσότερο σε μένα. «Ψήλωσα», «δυνάμωσα», «περπατώ πιο καμαρωτά», «Με υπολογίζουν περισσότερο οι φίλοι μου ή ιδέα μου είναι;». Αυτές οι σκέψεις τριγυρίζουν στο μυαλό μου. Και το πιο σημαντικό:«δες ο ……….που δεν ήξερε τίποτα από το μάθημα, που κάτι προσπάθησε να θυμηθεί από την παράδοση και τα κατάφερε. Λες να προσπαθήσω κι εγώ αν μου τύχει; Αλλά έτσι κι αλλιώς, δεν είναι τραγικό, νομίζω πως κάτι άλλαξε μέσα μου, θα τα δω με άλλο μάτι τα μαθήματα. Γιατί να τα φοβάμαι εγώ; Αυτά δεν με φοβούνται!»(μαρτυρία παιδιού)
Κάπως έτσι γίνονται οι αλλαγές. Ο σκοπός της Χάθα Γιόγκα, αν γίνεται όπως πρέπει, η παρατήρηση εσωτερικά της κάθε συνειδητής κίνησης έχει στόχο να μας κάνει να γνωρίσουμε τον εσωτερικό μας εαυτό, τον πραγματικό μας εαυτό. Χρειάζεται να μας γνωρίσουμε. Να γνωρίσουμε ότι το σώμα μας είναι ο ναός του Θεού που κατοικεί μέσα μας. Δεν λέμε ότι ο Θεός είναι πανταχού παρών; Αν αυτό αληθεύει λέτε να βρίσκεται παντού αλλού εκτός από μέσα μας; Α-ΠΟ-ΚΛΕΙ-Ε-ΤΑΙ. Αν λοιπόν πιστέψουμε σε αυτήν την ακράδαντη αλήθεια, δεν έχουμε δικαίωμα να κρύβουμε τον εαυτό μας, όσα λάθη κι αν έχουμε κάνει. Έχουμε δικαίωμα να αλλάζουμε και να πηγαίνουμε παρακάτω.
Η Σοφία Φώτεινα, είναι δασκάλα Γιόγκα (RYT 500) HimalayanYogaTradition, certifiedbyYogaAlliance και νηπιαγωγός ειδικευμένη στη μέθοδο του Καφέ Σχολείου για οικογένειες. Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το Καφέ Σχολειό θα βρείτε εδώ: www.cafecole.gr.