Skip to main content

Δεν ζητά ποτέ συγγνώμη. Πώς θα τον συγχωρήσεις;

από την Κατερίνα Πιπέρη

Αν σε δαγκώσει ένα δηλητηριώδες ζώο, θα πεθάνεις από το δάγκωμα; Όχι. Δεν φτάνει το δάγκωμα από μόνο του για να σε πληγώσει, αυτό το κάνει το δηλητήριο. Κάπως έτσι λειτουργεί και η συγχώρεση στην ζωή μας. Δεν μπορείς να μαλώνει συνεχώς με κάποιον φίλο που αγαπάς πολύ, με κάποιο μέλος της οικογένειας σου ή ακόμα και με κάποιον που είναι απλώς στο περιβάλλον σου –συνεργάτες. Γιατί όλες αυτές οι καταστάσεις σε πληγώνουν και μάλιστα πολύ, αλλά μπορούν να βελτιωθούν αν ο ένας ζητήσει συγγνώμη από τον άλλον, αν δηλαδή απολογηθεί. Τι συμβαίνει όμως όταν υπάρχουν άνθρωποι στην ζωή σου, οι οποίοι δεν ζητούν ποτέ συγγνώμη; Πώς θα καταφέρεις μία κατάσταση που σε πλήγωσε;

Προσπάθησε να ηρεμήσεις τα νεύρα σου. Αρχικά δώσε λίγα λεπτά στον εαυτό σου να ηρεμήσει, να ανασυνταχθεί. Γιατί αν πληγωθείς  ή νευριάσεις για κάτι μπορεί να πεις ή να κάνεις εν βρασμώ ψυχής πράγματα που θα μετανιώσεις αργότερα. Έπειτα προσπάθησε να το ξεπεράσεις, να το αφήσεις πίσω σου.

Δες κι αυτό: Πώς να αποφύγεις τους μ@λ@κες

Ρίξε το βάρος σε εσένα και όχι σε άλλους. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε την συνήθεια μόλις ακούσουμε κάτι που μας στεναχώρησε ή μας τάραξε να ρίχνουμε όλο το φταίξιμο σε εμάς, ενώ πολλές φορές μεγαλοποιούμε την κατάσταση. Την επόμενη φορά λοιπόν μην ασχοληθείς με τίποτα άλλο, παρά μόνο με την δική σου ψυχολογική κατάσταση και πως θα καταφέρεις να χαλαρώσεις. Παραδέξου πως είσαι πληγωμένη, στεναχωρημένη, αγχωμένη και απλά βρες τρόπους που θα σε κάνουν να χαλαρώσεις.

Να είσαι υπεύθυνη για τα συναισθήματα σου. Και θα παίρνεις την ευθύνη τους θα συμπληρώσω εγώ. Γιατί ναι μπορεί κάποιος να σε πλήγωσε, αλλά μήπως εσύ άφησες αυτά τα περιθώρια; Να θυμάσαι πάντα πως δεν πρέπει να δέχεσαι άσχημες συμπεριφορές ούτε να αφήνεις κάποιους ανθρώπους να κοντρολάρουν το τι θα νιώσεις εσύ.

Βάλε τα όρια σου. Είμαι σίγουρη πως κάποια στιγμή στην ζωή σου έχεις αντιμετωπίσει αλλόκοτες συμπεριφορές όπως, το να σε σνομπάρει κάποια από την σχολή, να σε σαμποτάρει μία συνάδερφος ή μία «φίλη» που να προσπαθεί συνεχώς να ρίξει την ψυχολογία σου. Τι πρέπει να κάνεις εσύ; Να θέσεις τα όρια σου, με σταθερό και ξεκάθαρο τρόπο. Τότε κανένας που δεν θέλεις δεν θα μπορεί να σε πλησιάσει και να σου κάνει κάτι κακό.

Να μαθαίνεις από τα πάντα. Ναι, αυτό είναι το πιο δύσκολο βήμα που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, αλλά είναι πολύ σημαντικό. Άλλωστε μερικά από τα καλύτερα μαθήματα για την ζωή σου θα τα πάρεις από καταστάσεις που θα ζήσεις με τους επίδοξους εχθρούς σου. Ότι και να συμβαίνει στην ζωή σου, φίλτραρε το και πάρε μαθήματα που θα σε βοηθήσουν να συνεχίσεις πιο δυνατή και σίγουρη για τον εαυτό σου.