Μήπως ζητάς "συγγνώμη" συχνότερα απ' όσο πρέπει;
από την Κατερίνα Πιπέρη
Οι άνθρωποι κάνουμε λάθη καθημερινά. Τις περισσότερες φορές χωρίς να το θέλουμε και κάποιες άλλες επίτηδες.
Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι να αντιλαμβανόμαστε τα σφάλματα μας, να τα αποδεχόμαστε και να προσπαθούμε να τα διορθώσουμε αν αυτό είναι εφικτό.
Το να απολογούμαστε όταν είναι απαραίτητο, επηρεάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά και τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.
Μία συγγνώμη είναι πάντα θεμιτή, αρκεί να την χρησιμοποιούμε συνετά. Αν την χρησιμοποιείς συνεχώς, τότε χάνει την μεγάλη της αξία και εσύ κατακλύζεσαι από ενοχικά συναισθήματα αδίκως.
Πότε οφείλεις να ζητάς συγγνώμη;
Πλήγωσες κάποιον χωρίς να το θέλεις; Εννοείται πως απολογείσαι
Τυχαίνει σε όλους μας να μιλήσουμε κάπως απότομα στους αγαπημένους μας ανθρώπους, χωρίς να είμαστε θυμωμένοι μαζί τους, απλώς επειδή δεν πολυσκεφτήκαμε.
Τότε, καλό είναι να ζητήσεις συγγνώμη και να εξηγήσεις πως το έκανες άθελα σου.
Επίσης, αν έκανες μία πλάκα σε κάποιον και έμαθες εκ των υστέρων πως στεναχωρήθηκε, παρόλο που δεν είχες κακή πρόθεση, ζήτα συγγνώμη.
Υπήρχε αμοιβαία παρεξήγηση; Συγγνώμη; Δεν νομίζω.
Ας εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις, στις οποίες παρεξηγήθηκες με κάποιον και έφταιγες εσύ. Αν δεν έχεις κάνει κάτι κακό και απλά δεν συμφωνείτε, απλά ξέχασε το και προχώρα. Δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις και ούτε χρειάζεται. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του απόψεις αλλά και το δικαίωμα να τις υποστηρίζει.
Παρατήρησε πόσο συχνά λες «συγγνώμη»
Αν θέλεις να μάθεις πότε οφείλεις να απολογείσαι πρέπει πρώτα να παρατηρήσεις πόσες φορές χρησιμοποιείς αυτή την λέξη συγγνώμη καθημερινά, χωρίς να την πολυσκεφτείς.
Τότε, θα αντιληφθείς πως συχνά πέφτεις στην παγίδα να απολογείσαι ,χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Πρέπει να ζητάς συγγνώμη μόνο όταν έκανες κάτι που είχε αρνητικές συνέπειες ή έβλαψε κάποιον.
Δες κι αυτό: Αυτή είναι η νέα διατροφή μου
Μην απολογείσαι για κάτι που νιώθεις ή ΔΕΝ νιώθεις
Μπορεί να είναι πολύ ευγενικό να νοιαζόμαστε για τα συναισθήματα των άλλων, αλλά όταν μία ερωτική σχέση ή μία φιλία δεν λειτουργεί, δεν χρειάζεται να ζητάμε συγγνώμη. Δεν είσαι υποχρεωμένος να ερωτευτείς κάποιον και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητάς συγγνώμη.
Πες «ευχαριστώ» αντί για συγγνώμη
Αντί για να πεις συγγνώμη μπορείς να πεις «ευχαριστώ για την κατανόηση σου», «το εκτιμώ αυτό..», «ευχαριστώ που μου είπες πως νιώθεις…». Αυτοί είναι διαφορετικοί τρόποι για να απολογηθείς. Όταν δείχνεις σε κάποιον ευγνωμοσύνη, τον κάνεις να σε εκτιμά, ενώ αντιθέτως, όταν του ζητάς συγγνώμη τον βάζεις στην δύσκολη θέση να πρέπει να σε συγχωρέσει.
Σκέψου τα κίνητρα σου
Αν χρησιμοποιείς την συγγνώμη για να γίνεις αρεστός ή να αποφύγεις να δυσαρεστήσεις κάποιους, τότε οφείλεις να ξανασκεφτείς τα κίνητρα σου.
Όταν απολογείσαι δεν θα πρέπει να βάζεις τα συναισθήματα του άλλου πάνω από τα δικά σου, ειδικά αν αυτό πρόκειται να έχει αρνητικές συνέπειες για εσένα.
Οφείλουμε να γνωρίζουμε την σημασία των λέξεων που χρησιμοποιούμε, αφού σχετίζεται με το πόσο εκτιμούμε τον εαυτό μας και την εικόνα που παρουσιάζουμε στους γύρω μας. Για αυτό την επόμενη φορά, προσπάθησε να διαλέξεις προσεκτικά τις λέξεις σου!