Skip to main content

Παιδικός σταθμός ή κατ' ευθείαν νηπιαγωγείο;

από τη Φαίη Φιλιπποπούλου

Παιδικός σταθμός ή κατευθείαν νηπιαγωγείο; Την απάντηση στην ερώτηση αυτή θα την δώσεις η ίδια στον εαυτό σου. Σίγουρα πρέπει να σκεφτείς όλες τις παραμέτρους και να ζυγίσεις τα αρνητικά και τα θετικά που έχει η απόφαση  αυτή. Πλέον το προνήπιο(4 ετών) έχει καθιερωθεί  ως υποχρεωτική εκπαίδευση. Ετσι λοιπόν, το δίλημμα βρίσκεται στο εξής θέμα: Αν στην ηλικία των 2,5 ή 3 ετών θα στείλεις το παιδί σου στο σχολείο. Ας σκεφτούμε λοιπόν τα θετικά και τα αρνητικά κάθε περίπτωσης.

Ο παιδικός σταθμός θυμίζει πολύ νηπιαγωγείο. Όμως δεν είναι το ίδιο. Πόλλοί παιδοψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το σχολείο πρέπει να μπαίνει στην ζωή των παιδιων όταν αυτά φτάσουν τεσσάρων χρονών και αυτό γιατί θεωρούν ότι το παιδί δεν είναι ψυχικά και συναισθηματικά αυτόνομο ώστε να απομακρυνθεί έστω και για λίγες ώρες απο το σπίτι. Άρα λοιπόν, σύμφωνα με την γνώμη των παιδοψυχολόγων τα παιδιά πρέπει να φοιτούν κατευθείαν στο νηπιαγωγείο. Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας, όσον αφορά το θεμα των παιδικών σταθμών είναι η πάνα. Πιθανότατα στην ηλικία των 2,5 ή 3 ετών κάποια παιδάκια δεν έχουν αποχωριστεί ακόμα την πάνα. Αυτό μπορεί ν’αποτελέσει πρόβλημα απο την άποψη χρόνου που αφιερώνει η βρεφονηπιοκόμος στο κάθε παιδί,  συνυπολογίζοντας πάντα και τον αριθμό των παιδιών που βρίσκονται στην τάξη. Εαν για παράδειγμα, στην τάξη υπάρχουν  20 παιδία της ηλικίας των 2,5 ετών με μία βρεφονηπιοκόμο,  καταλαβαίνεις ότι το άλλαγμα της πάνας γίνεται αυτόματα ένα σοβαρό πρόβλημα. Επίσης, πρέπει να σκεφτείς και το θέμα των ιώσεων. Πόλλα παιδιά μέσα σε ενα κλειστό χώρο, συνεπάγεται απανωτές ιώσεις. Βέβαια, πρέπει να τονίσω, ότι τις ιώσεις το παιδί δεν θα τις γλιτώσει  σε όποια ηλικία και αν ξεκινήσει το σχολείο, απλά όσο πιο μικρό είναι τόσο περισσότερο ταλαιπωρείται.

Από την άλλη μεριά, ο παιδικός σταθμός μπορεί να συμβάλλει στην άμεση κοινωνικοποίηση  του παιδιού και εν μέρει στην ανεξαρτησία του, αφου για κάποιες ώρες μαθαίνει να λειτουργεί εντός μιας ομάδας και φυσικά εκτός σπιτιού. Πολλοί υποστηρίζουν ότι όσο πιο νωρίς στείλεις το παιδί σου στο σχολείο τόσο πιο εύκολη θα γίνει και η μετάβαση στην υποχρεωτική εκπαίδευση, καθως το παιδί έχει συνηθίσει απο πολύ μικρό σε μία σχολική ρουτίνα. Έπειτα, πρέπει να σκεφτείς ότι στέλνοντας το μικρό σου παιδικό σταθμό μαθαίνει να λειτουργεί  μέσα σε κάποια συγκεκριμένα όρια αλλά και να υπακούει στους κανόνες που του θέτονται. Εάν ο σταθμός πληρεί κάποιες κατάλληλες προυποθέσεις σίγουρα το μωρό σου θα περνάει ευχάριστα τις ώρες που θα είναι εκεί,  με αποτέλεσμα γυρνόντας σπίτι να είναι γεμάτο καινούριες εικόνες αλλά και πληροφορίες που μακροπρόθεσμα θα συμβάλλουν στην εκπαιδευση του.

Όμως όπως είπα και στην αρχή, την λύση στον γρίφο θα την δώσεις εσύ. Είμαι σίγουρη οτι θα σκεφτείς όλες τις παραμέτρους και η απόφαση που θα πάρεις  θα είναι η ιδανική για εσένα και το παιδί σου.

Η Φαίη Φιλιπποπούλου είναι Νηπιαγωγός, fayfilippop@hotmail.com