Παρατηρώντας το σώμα μου
Από την Αγγελική Καβαλλιεράτου
Το σώμα μας είναι σαν ένας καθρέφτης, μέσα στον οποίο αντανακλώνται, με μορφή εντάσεων, διάφορα συναισθήματα. Η ένταση δημιουργείται στο σώμα από το νου μας και αυτά που επιλέγουμε να σκεφτόμαστε.
Όταν αντιλαμβανόμαστε πως ένα μέρος του σώματός μας σφίγγεται, σημαίνει πως κάποιο μέρος του εγκεφάλου έχει δώσει αυτή την εντολή. Ο εγκέφαλος στέλνει μηνύματα όταν υπάρχουν συνειδητοί και υποσυνείδητοι φόβοι, εντάσεις και αίσθηση κινδύνου. Έτσι σφίγγεται το στομάχι μας, ο λαιμός, ο αυχένας, οι ώμοι, οι μηροί, οι γλουτοί. Ο κάθε άνθρωπος έχει κάποια σημεία στα οποία εναποθέτει την έντασή του.
Δες κι αυτό: Λιπαρότητα ή αφυδάτωση;
Μπορούμε λοιπόν στη διάρκεια της ημέρας να παρατηρήσουμε και να ελέγξουμε το σώμα μας, να καθίσουμε σε μια πιο όρθια θέση και να εξετάσουμε αν είναι χαλαρό, αν υπάρχει κάποιο σφίξιμο και συνειδητά μετά να προσπαθούμε να το επαναφέρουμε σε κατάσταση χαλάρωσης και ηρεμίας. Αν, για παράδειγμα, σφίγγεται η κοιλία μας, να την χαλαρώσουμε , εάν οι ώμοι είναι κυρτοί και καμπουριασμένοι, να τους ισιώσουμε. Θα πρέπει δηλαδή να μάθουμε να χρησιμοποιούμε το σώμα μας σαν σημείο αναφοράς, για να αντιλαμβανόμαστε εάν είμαστε σε ένταση.
Όσο περισσότερο προσπαθούμε να αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες του σώματός μας, θα καταφέρουμε να το ακούμε, διότι αυτός είναι ο τρόπος του να μας μιλήσει, όταν μας συμβαίνει κάτι και δεν το έχουμε αντιληφθεί. Θα μπορούσε το σώμα μας να είναι συνεχώς ίσιο και χαλαρό και όλοι οι μύες να είναι επίσης χαλαροί, όμως αυτό δεν συμβαίνει λόγω των πολλών εντάσεων που βιώνουμε καθημερινά.
Εκείνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι να εντοπίσουμε τα σημεία όπου υπάρχει σφίξιμο ή ένταση στο σώμα μας και να αναρωτηθούμε, «Ποια είναι τα συναισθήματα και οι σκέψεις που με κάνουν να σφίγγομαι αυτή τη στιγμή; Γιατί δεν είμαι χαλαρός; Τι νιώθω;».
Παρατηρώντας, λοιπόν, το σώμα μας θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν κάποιες εντάσεις που έχουν σχέση με το συγκεκριμένα περιβάλλον που βρισκόμαστε τη στιγμή που συνειδητοποιούμε την ένταση. Μπορεί να πρόκειται για τη δουλεία μας, για μια επίσκεψη που κάναμε, όταν βρισκόμαστε με κάποιους ανθρώπους ή κάποια συγκεκριμένη συζήτηση. Η κατάσταση του σώματος κάθε στιγμή έχει άμεση σχέση με αυτό που νιώθουμε και αυτό μπορούμε να το παρατηρήσουμε και να χαλαρώνουμε τα σημεία όπου εντοπίζεται η ένταση, αλλά και να γίνουν πλέον κατανοητές σε εμάς καταστάσεις έντασης και πίεσης που ενδεχομένως να μην γίνονται αντιληπτές πάντα.
Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, BSc Ψυχολογίας, MSc Κλινικής και Κοινοτικής Ψυχολογίας