Πώς διαχειρίζεσαι τα παιδικά ερωτήματα;
από τη Φαίη Φιλιπποπυύλου
Είμαι σίγουρη ότι αν έχεις παιδί γύρω στην ηλικία των 5 χρονών καθημερινά βομβαρδίζεσαι από διάφορα περίεργα ερωτήματα του τύπου: «Τι είναι θεός;», «Τι είναι ευτυχία;», «Τα λουλούδια πονάνε όταν τα κόβουμε;», «Γιατί ζούμε;», «Πως γίνονται τα παιδιά» και πολλά άλλα που ένα πεντάχρονο σε απρόσμενο χρόνο μπορεί να σκαρφιστεί.
Ξέρω ότι σε πολλά από αυτά δεν έχεις να δώσεις κάποια συγκεκριμένη απάντηση ή εν πάση περιπτώση μια απάντηση που να μπορεί να καταλάβει το παιδί σου την δεδομένη στιγμή. Όμως, σε καμία περίπτωση η λύση δεν είναι να αποφεύγεις ή να υποτιμάς αυτές τις ερωτήσεις. Μην του πεις «άσε με τώρα έχω δουλειά» μόνο και μόνο για να το αποφύγεις. Για να έχει απορίες σίγουρα κάτι έχει δει ή έχει ακούσει. Εσύ, λοιπόν, προσπάθησε να μάθει κάτι εποικοδομητικό απ’ όλο αυτό. Κάθισε μαζί του και συζήτησε. Δείξε ότι σε απασχολεί και εσένα και ότι είσαι διατεθειμένη να λύσεις κάθε απορία του.
Πολλές φορές η φαντασία των παιδιών οργιάζει. Για παράδειγμα ένα 5χρόνο μπορεί να φαντάζεται τον θάνατο σαν ένα μεγάλο τέρας με τετράγωνα μάτια και μαύρη μύτη. Μην προτρέξεις να το απογοητεύσεις και να του πεις ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Άκουσε την άποψή του με προσοχή. Παρότρυνε το να σου ζωγραφίσει αυτό το υπερφυσικό «τέρας». Επιβράβευσε την φαντασία του και τέλος πες και εσύ την δική σου άποψη επι του θέματος.
Από την άλλη μεριά να θυμάσαι ότι η ειλικρίνεια απέναντι στο παιδί σου είναι κάτι που και το ίδιο θα εκτιμήσει πολύ. Αν μια μέρα σε ρωτήσει «Που πάει ο πόνος όταν φεύγει?» δεν είναι κακό να του πεις ότι δεν ξέρεις. Πες του ότι και εσύ έχεις την ίδια απορία. Οι γονείς δεν είναι φωτεινοί παντογνώστες ώστε να τα ξέρουν όλα. Είμαι σίγουρη ότι το παιδί σου θα το καταλάβει και δεν θα επιμείνει, αν επιμείνει δώσε του κάποια επιχειρήματα ώστε να σε πιστέψει. Λέγοντας όμως πάντα την αλήθεια.
Τέλος, θυμήσου ότι κάποτε ήσουν και εσύ στην θέση του. Κάποτε, εσύ έθετες τα ερωτήματα και περίμενες πειστικές απαντήσεις. Τα παιδιά μαθαίνουν τον κόσμο μέσα από εμάς και εμείς πρέπει αν είμαστε διατεθειμένοι να τους τον δείξουμε.
Η Φαίη Φιλιπποπυύλου είναι Νηπιαγωγός, fayfilippop@hotmail.com