Θέλεις να επισκεφθείς ψυχολόγο; Αυτά πρέπει να λάβεις υπ' όψιν σου
από την Κατερίνα Πιπέρη
Οι ρυθμοί της ζωής μας δεν είναι εύκολοι, ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι. Έτσι είναι πολλές φορές που νιώθουμε πίεση από τα πάντα γύρω μας και το μόνο που θέλουμε είναι να μιλήσουμε σε κάποιον για όλα όσα νιώθουμε. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να ξεπεράσουν τις φοβίες τους και να ξεχάσουν τα ανόητα ταμπού της κοινωνίας και να επισκεφτούν έναν θεραπευτή ή έναν ψυχολόγο. Τι πρέπει να γνωρίζεις όμως πριν ξεκινήσεις τις συνεδρίες σου;
Είναι σημαντικό να βρεις ένα ψυχολόγο, με τον οποίο να ταιριάζετε
Θα συμφωνήσεις και εσύ μαζί μου πως δεν ταιριάζεις με όλους τους ανθρώπους. Έχεις κοντά σου άτομα, τα οποία εμπιστεύεσαι και έχετε χημεία. Ακριβώς αυτό πρέπει να κάνεις και από την στιγμή που θα ξεκινήσεις να ψάχνεις έναν ψυχολόγο. Θα πρέπει να βρεις έναν θεραπευτεί με τον οποίο να νιώθεις άνετα και να μπορείς να μιλήσεις για όλα όσα σε απασχολούν. Μην επιλέξεις κάποιον τυχαία.
Συζήτησε ενδελεχώς το οικονομικό ζήτημα
Το ξέρω πως το ζήτημα του ψυχολόγου είναι κάτι πολύ σημαντικό για κάποιους ανθρώπους. Είναι ένα ζήτημα που αφορά εσένα και την ψυχολογία σου. Έτσι πως μπορεί να χωρέσει το οικονομικό θέμα σε κάτι τόσο σημαντικό; Και όμως όσο και να έχεις δεθεί με την/τον θεραπευτή σου μην ξεχνάς πως πρόκειται για έναν επαγγελματία, έτσι θα πρέπει να έχετε συζητήσει το οικονομικό θέμα πριν ξεκινήσετε. Πόσες φορές την εβδομάδα θα πρέπει να τον επισκέπτεσαι; Για πόσο καιρό; Ποια θα είναι η τιμή; Όλα αυτά είναι καλό να έχουν κανονιστεί πριν ξεκινήσετε τις συνεδρίες σας, ώστε να είσαι και εσύ προετοιμασμένη και να μπορείς να προγραμματίσεις τα οικονομικά σου.
Κάνε υπομονή
Από την στιγμή που θα ξεκινήσεις τις συνεδρίες θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη πως η θεραπεία δεν θα είναι μία πολύ εύκολη υπόθεση. Πρόκειται να ασχοληθείς με πολύ βαθειά κομμάτια της ψυχής σου, να μιλήσεις για τους φόβους και τα όνειρα σου, για γεγονότα που σε πονούν. Μην περιμένεις λοιπόν από τις πρώτες συναντήσεις να δεις διαφορά. Μάλλον μην περιμένεις να νιώθεις καλά. Η αρχή πάντα είναι δύσκολη δεν λένε; Και αυτή είναι ακόμα μία περίπτωση που επιβεβαιώνεται ο κανόνας. Στην αρχή θα νιώθεις μεγαλύτερη θλίψη ή περισσότερο προβληματισμένη, αλλά μην ανησυχείς είναι μέρος της θεραπείας, πρέπει να περάσεις και από αυτό το στάδιο. Αυτό είναι όμως το σημείο που πρέπει να δυναμώσεις ακόμα περισσότερο και να αγωνιστείς για εσένα και την βελτίωση σου.
Δες κι αυτό: "Ελένη": Τί φόρεσα την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου
Δεν είναι κακό να συνδέεσαι με τον θεραπευτή σου
Από τις πρώτες κιόλας θεραπείες θα νιώθεις πως συνδέεσαι με τον θεραπευτή σου και αυτό είναι απολύτως λογικό. Με αυτό τον άνθρωπο μοιράζεσαι όλα σου τα συναισθήματα και δένεσαι μαζί του.
Μην διστάζεις να μιλήσεις
Και δεν εννοώ μόνο για όλα όσα σε απασχολούν. Δεν θα πρέπει να διστάζεις να μιλήσεις ακόμα και αν κάτι δεν σου αρέσει στην συμπεριφορά ή τα λεγόμενα του θεραπευτή σου. Αν υπάρξει κάτι που σε ενοχλήσει ή σε προσβάλει ή σε κάνει να νιώθεις άβολα το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να του το πεις. Άλλωστε, μην ξεχνάς πως εκεί βρίσκεσαι για να μιλήσεις για όλα όσα έχεις μέσα σου και να μάθεις πώς να εξωτερικεύεις τα συναισθήματα σου, έτσι δεν πρέπει να κρατάς τίποτα μέσα σου.
Πήγαινε σε όλα σου τα ραντεβού
Μετά από πολλές συναντήσεις είναι πολύ πιθανόν να νιώσεις πως δεν έχεις να πεις κάτι παραπάνω από αυτά που έχεις ήδη πει. Μπορεί να νιώσεις πως δεν υπάρχει λόγος να επισκεφτείς τον θεραπευτή σου. Και όμως θα πρέπει να πας στο ραντεβού σας. Μπορεί μέσα από την συζήτηση να θυμηθείς πράγματα που θέλεις να πεις ή ο θεραπευτής σου να έχει προετοιμάσει κάτι για εσένα.