Skip to main content

Θεωρείς "χαμένο" το χρόνο που παίζει το παιδί σου;

από τη Φαίη Φιλιπποπούλου

Πόσο σημαντικό είναι άραγε το παιχνίδι για ένα παιδί στην προσχολική ηλικία; Η απάντηση στην ερώτηση αυτή  είναι πως το παιχνίδι είναι πάρα πού σημαντικό  και ίσως  είναι το μόνο μέσο με το οποίο το παιδί μαθαίνει πληροφορίες  για τον κόσμο, αλλά και η μόνη ενασχόληση που σίγουρα δεν την βαριέται ποτέ.

Υπάρχουν αρκετές μορφές παιχνιδιών. Στο νηπιαγωγείο, συνηθίζουμε τα παιχνίδια να τα ονομάζουμε δραστηριότητες. Κάθε δραστηριότητα έχει αρχή, μέση και τέλος και πάντα αποσκοπεί σ’έναν συγκεκριμένο στόχο.  Φυσικά, όσον αφορά αυτή την μορφή παιχνιδιού πρέπει να τονίσουμε  ότι είναι πάντα κατευθυνόμενη από την νηπιαγωγό  και πάντα σ ’ένα συγκεκριμένο μαθησιακό πλαίσιο.

Επίσης, υπάρχουν τα παιχνίδια ρόλων.  Σ ‘αυτά, τα παιδιά  αναλαμβάνουν διάφορους ρόλους που συναντούν στην καθημερινότητα τους. Είμαι σίγουρη ότι έχεις δει πολλές φορές το παιδί σου να παριστάνει τον μανάβη πουλώντας φρούτα ή να κάνει μάθημα στις κούκλες της όπως η δασκάλα στο σχολείο της. Αυτή η μορφή παιχνιδιού είναι μια πρώτη επαφή με την κοινωνία  και τα επαγγέλματα που θα συναντήσουν στην συνέχεια της ζωής τους.

Πολλές φορές θεωρείς, πως όταν το παιδί σου παίζει με τις κούκλες, τα αυτοκινητάκια ή τα τουβλάκια του, ο χρόνος αυτός είναι χαμένος και πως δεν το βοηθάει κάπου όλο αυτό. Το παιχνίδι με όλα τα παραπάνω που ανέφερα και όχι μόνο,  μπορεί να βοηθήσει το παιδί στα γνωστικά αντικείμενα  ή στην σχολική του επίδοση. Επίσης, όταν για παράδειγμα ντύνει ή ταΐζει την κούκλα του, ή όταν προσπαθεί να φτιάξει έναν πύργο με τα τουβλάκια του, καλλιεργεί κατά πολύ την λεπτή του κινητικότητα που άλλωστε είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους επίτευξης στο νηπιαγωγείο. Δεν είναι τυχαίο πως στο ημερήσιο πρόγραμμα υπάρχει προγραμματισμένη ώρα ελευθέρου παιχνιδιού.

Το παιχνίδι, τέλος, αποτελεί το θεμέλιο στην διαδικασία της μάθησης για τα παιδιά. Δίνει στα μικρά παιδιά την δυνατότητα να μάθουν να οικοδομούν την γνώση αλλά και να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Γι’ αυτό, όσο είναι ακόμα μικρά και έχουν ελεύθερο χρόνο μην στερείς από την καθημερινότητά τους το παιχνίδι. Τα παιδιά όταν παίζουν είναι πολύ ευτυχισμένα.

H Φαίη Φιλιπποπούλου είναι Νηπιαγωγός, fayfilippop@hotmail.com