Τι είναι το bullying και πώς αντιμετωπίζεται
Πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία για το bullying, ειδικά στα σχολεία με πολλά παιδιά να δέχονται εκφοβισμό από συμμαθητές τους ή να τον προκαλούν. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε χώρους εργασίας. Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο, γι’ αυτό και ήδη διοργανώνονται σεμινάρια σε πολλά σχολεία αλλά και σε επιχειρήσεις.
Θα ήθελα να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου ως εξής: Σύμφωνα με την ψυχιατρική η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας (antisocial personality) αντιστοιχεί σε 1% του πληθυσμού. Άρα μιλάμε ότι 1% των ανθρώπων είναι αντικοινωνικοί από την γέννησή τους.
Το προφίλ του θύτη
Τι είναι όμως το bullying; Είναι χτυπήματα, κλοτσιές, κοροϊδίες, σχόλια για κάποια σωματική μειονεξία ή εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου. Ας ξεκινήσουμε με μία παραδοχή: Αυτός που ασκεί εκφοβισμό, δεν έχει φυσιολογική συμπεριφορά. Συνήθως πρόκειται για άτομα τα οποία έχουν υποστεί τα ίδια εκφοβισμό και εκτονώνουν τον θυμό τους και την αγωνία τους σε άλλους ανθρώπους εκφοβίζοντάς τους.
Δες κι αυτό: Μυστικά για φρύδια που δε σου είπε κανείς
Μέσα από τον εκφοβισμό το παιδί αισθάνεται ανώτερο και νομίζει ότι γίνεται εκλεκτό και αρεστό σε παρέες ή και στα κορίτσια (εάν είναι αγόρι). Αυτοί που ασκούν bullying ζηλεύουν τα άλλα άτομα, έχουν φθόνο γι’ αυτά και προσπαθούν μέσω των άλλων να γίνουν σημαντικοί οι ίδιοι. Συνήθως τα άτομα που ασκούν εκφοβισμό και μετά το σχολείο έχουν εμπλοκή με τον νόμο για ποινικά αδικήματα (κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών).
Αντιμετώπιση
Οι γονείς ενός παιδιού που ασκεί bullying πρέπει πρώτα από όλα να σκεφτούν και να εξετάσουν αν οι ίδιοι ασκούν εκφοβισμό στο παιδί τους ή το ελέγχουν σε υπέρμετρο βαθμό, αν δηλαδή με τη συμπεριφορά τους το κάνουν δυστυχισμένο.
Πολλοί χλευάζουν το βάρος, το σώμα, τη θρησκεία του άλλου ώστε να τον κάνουν να νιώσει μειονεκτικά. Και όταν τα καταφέρουν, εκείνοι αισθάνονται ανώτεροι, εξουσιαστές.
Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά που δέχονται εκφοβισμό; Πρώτα από όλα δεν πρέπει να απαντάνε στο bullying, κατά δεύτερον πρέπει να ενημερώσουν τον κηδεμόνα τους και να ζητήσουν την βοήθειά του. Δεν χρειάζεται να ντρέπονται, ούτε να φοβούνται. Δεν πρέπει, επίσης, να απομονώνονται σε μέρη του σχολείου που δεν έχουν παρέα, όπως τουαλέτες και γυμναστήρια. Όταν γίνονται μέλη μιας ομάδας είτε μπάσκετ, είτε βόλεϊ, είτε ποδοσφαίρου, έχουν μεγαλύτερη υποστήριξη από τα άλλα μέλη της ομάδας. Το κλειδί είναι το παιδί να μην απαντάει στο bullying και να ζητά βοήθεια και προστασία από μεγαλύτερους.
Στάθης Μπαρτζώκας, ψυχίατρος, stathisbartzokas.webnode.gr