Skip to main content

Εύκολοι τρόποι για να τονώσεις την αυτοεκτίμησή σου

από την Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Η αυτοεκτίμηση αποτελεί την αίσθηση που έχουμε για την προσωπική μας αξία και τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας. Η εικόνα που έχουμε για εμάς, το τι πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε και πόσο αξίζουμε να δεχτούμε την αγάπη επηρεάζεται από την αυτοεκτίμηση. Η αυτοεκτίμηση επηρεάζει σε τι βαθμό μας αρέσει ο εαυτός μας και ποσό τον εκτιμούμε και τον αποδεχόμαστε. Η υψηλή αυτοεκτίμηση, λοιπόν καθορίζει τον θετικό και στοργικό τρόπο που μιλάμε για τον εαυτό μας, ότι δεχόμαστε τα κομπλιμέντα με ευχαρίστηση και ευκολία, συγχωρούμε τον εαυτό μας για τα λάθη που έχουμε κάνει και ότι επιβραβεύουμε την επιτυχία μας. 

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως η αρνητική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, αποθαρρύνει την παραγωγικότητα και παρεμποδίζει τη δράση. Είναι επίσης υπεύθυνη για τη "χρόνια" δυστυχία. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση σχετίζεται με τον καταπιεσμένο θυμό, τη μοναξιά, την ντροπή, την αυτοκριτική, το κοινωνικό άγχος, και την αυτό-αμφισβήτηση. Υπάρχουν τρόποι που μπορείς να εφαρμόσεις και μπορεί να επηρεάσει τη θετική σου αυτοεικόνα και να βελτιώσεις την αυτοεκτίμηση.

  • Δημιούργησε ένα «βάζο» κομπλιμέντων. Για ένα μήνα και κάθε μέρα, σημείωσε τα πράγματα που σου αρέσουν στον εαυτό σου. Μπορείς να συμπεριλάβεις ικανότητες, εξωτερικά χαρακτηριστικά και ότι άλλο σου αρέσει και σε επηρεάζει θετικά. Στο τέλος του μήνα, ανάτρεξε και διάβασε όλες τις σκέψεις σου και δες την θετική επίδραση που έχουν σε εσένα.
  • Επιβράβευσε τον εαυτό σου. Όταν πετυχαίνεις σε κάποιο τομέα, επιβράβευσε τον εαυτό σου με κάτι που σε χαλαρώνει και απολαμβάνεις. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την επιτυχία και να μην νιώθουμε ένοχες και ότι δεν αξίζουμε για κάτι που πετύχαμε.
  • Ζήσε για το τώρα. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση σχετίζεται με το να δίνουμε έμφαση σε πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε ή είναι μελλοντικά και δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα, όπως δεν είμαι αρκετά ικανός και θα αποτύχω.
  • Μάθε από την αποτυχία. Αν δεν πέτυχες, τότε είναι η ευκαιρία να δεις που έκανες λάθος και να σκεφτείς τι μπορείς να διορθώσεις. Όταν αλλάζουμε συμπεριφορές και τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα πράγματα, τότε αλλάζει και το αποτέλεσμα. Κάθε άνθρωπος που έχει πετύχει πολλά, έχει αποτύχει κάποτε στη ζωή του και το έχει εκμεταλλευτεί με θετικό τρόπο.
  • Κρατά ένα ημερολόγιο. Όταν σημειώνεις τα συναισθήματα σου, τα εκφράζεις με θετικό τρόπο και συνειδητοποιείς κάποιες καταστάσεις καλυτέρα και έτσι τις διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά.
  • Αναγνώρισε τις αρνητικές σκέψεις και σταματά να αμφιβάλεις για τον εαυτό σου. Όταν συνειδητοποιήσεις ότι σκέφτεσαι αρνητικά, αναγνώρισε το άμεσα και αντικατέστητε τις αρνητικές σκάψεις με θετικές. Άλλωστε ο τρόπος που δρούμε εξαρτάτε από το πώς σκεφτόμαστε.
  • Ρώτα τον εαυτό σου «Αν…;». Σκέψου αν ήταν κάποιος άλλος στη θέση σου, πως θα δρούσε. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να δεις τον εαυτό σου αντικειμενικά και μπορείς να σκεφτείς πιο καθαρά.
  • Σταματά να κρίνεις τον εαυτό σου ή τους άλλους. 

Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση βλέπουν αρνητικά τις επιλογές και τις ζωές των άλλων. Εάν λοιπόν κρίνεις τους άλλους, άλλαξε αυτή τη συνήθεια και προσπάθησε να είσαι πιο θετικός σε κάθε πεδίο της ζωής σου. Επίσης στο να εστιάζεις στους άλλους, δε θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου και δε σχετίζεται με τις δίκες σου προσδοκίες. Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι καθώς δεν κερδίζεις τίποτα από αυτή τη συνήθεια.

Η Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή είναι BSc Ψυχολόγος, MSc Προαγωγή Ψυχικής Υγείας και Πρόληψη Ψυχιατρκών Διαταραχών, alexandra.pavletsistefani@gmail.com