Διαπραγματεύσου έξυπνα το μισθό σου
από την Κατερίνα Πιπέρη
Ας είμαστε ειλικρινείς, η συζήτηση που κάνουμε όλοι με τα αφεντικά μας για τον μισθό μας είναι αρκετά αμήχανη και τρομακτική. Αυτό βέβαια δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σε αποτρέψει από το να ζητήσεις το ποσό που ανταποκρίνεται στις δουλειά που θα προσφέρεις, στα ταλέντα και τις δεξιότητες σου. Μάλιστα, σε αυτές τις συζητήσεις καλείσαι να πείσεις το αφεντικό σου πως αξίζεις μέχρι και το τελευταίο ευρώ που ζητάς, γιατί που θα βρει καλύτερη από εσένα; Ακούγεται κάπως δύσκολο και κουραστικό αυτό σωστά; Ναι ακούγεται, επειδή είναι και στην πραγματικότητα.
Αλλά ούτε αυτό το γεγονός θα πρέπει να σε αποτρέψει από το να ζητήσεις τα χρήματα που πιστεύεις πως αξίζεις – πάντα σε λογικά πλαίσια σαφώς- και να δεχτείς ακρίτως το ποσό που θα σου προσφέρει το αφεντικό σου. Εκτός και αν οι απόψεις σας συγκλίνουν και συμφωνήσετε αμέσως στα οικονομικά. Οι έρευνες έχουν δείξει πως το 68% των γυναικών δέχονται χωρίς καμία αντίρρηση την αμοιβή που τους προσφέρουν, μόνο και μόνο για να μην κάνουν κακή εντύπωση και χάσουν την δουλειά τους.
Πριν φτάσεις στην διαπραγμάτευση του μισθού σου θα πρέπει να ξέρεις κάποια βασικά πράγματα.
Τι πρέπει να κάνεις πριν την διαπραγμάτευση;
Υπάρχει μία μαγική λέξη "Έρευνα". Για να μην μείνεις σε εικασίες μπορείς να κάνεις μία μικρή έρευνα για να κατανοήσεις τον τρόπο που κοστολογούν οι εταιρείες και τα αφεντικά κάποιον πιθανό εργαζόμενο. Παίζουν ρόλο οι σπουδές, η προεργασία, οι συστατικές επιστολές. Μάλιστα υπάρχουν μερικές ιστοσελίδες που θα σε βοηθήσουν να υπολογίσεις ανώνυμα το ποσό που θα πρέπει να πληρώνεσαι ανάλογα με τα προσόντα που διαθέτεις.
Όταν διαπραγματεύεσαι τον μισθό σου θα πρέπει να ζητάς ένα συγκεκριμένο ποσό;
Όπως μπορείς να καταλάβεις δεν είναι πολύ κομψό ούτε σωστό να ζητήσεις ένα συγκεκριμένο ποσό από το αφεντικό σου, αλλά είναι καλύτερα να μιλάς πιο γενικά. Μπορείς δηλαδή να του πεις πως πιστεύεις ό,τι αξίζεις ένα άλλο ποσό. Και μην ξεχάσεις να τονίσεις κάποια έξοδα που πιθανώς σχετίζονται με την εργασία σου, όπως το ποσό μεταφοράς.
Πότε θα πρέπει να λήξεις την διαπραγμάτευση;
Ακριβώς την στιγμή που θα καταλάβεις, πως εσύ και ο εργοδότης σου δεν μπορείτε να βρείτε την χρυσή τομή και πως δεν είναι διατεθειμένος να σε πληρώσει όσο αξίζεις.
Ποια στοιχεία θα πρέπει να συμπεριλάβεις όταν συζητάς τον μισθό σου;
Οι γυναίκες πολλές φορές βάζουμε το συναίσθημα πάνω από την λογικά και κάπως μπερδευόμαστε. Όταν δεν μας προσφέρουν το ποσό που ζητάμε δεν σημαίνει αυτομάτως πως δεν κάνουμε καλά την δουλειά μας ή δεν αξίζουμε αυτά τα χρήματα. Μάλλον σημαίνει πως το budget της εταιρείας όπως και των περισσότερων είναι χαμηλό. Έτσι θα πρέπει να τονίσεις πως γνωρίζεις ό,τι ο προϋπολογισμός της εταιρείας είναι συγκεκριμένος , αλλά εσύ διαθέτεις κάποιες ικανότητες που αξίζει να πληρωθούν παραπάνω.
Επίσης, οι περισσότεροι ακριβώς την στιγμή που θα ακούσουμε το όχι από το αφεντικό μας έχουμε φύγει χωρίς να προσπαθήσουμε παραπάνω. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αρχίσεις τα παζάρια, αλλά μπορείς να πεις στο αφεντικό σου πως αγαπάς την δουλειά σου και την εταιρεία και θέλεις να συνεχίσεις την συνεργασία που έχετε μεταξύ σας. Έπειτα μπορείς να του προτείνεις να κάνετε και πάλι την ίδια συζήτηση σε 6 μήνες όπου τα δεδομένα μπορεί να είναι διαφορετικά.