Τσάι του βουνού: Το ελληνικό superfood!
Τα τελευταία χρόνια έχουμε συμπεριλάβει στη διατροφή μας superfoods από τον Αμαζόνιο, το Θιβέτ και από οπουδήποτε αλλού (π.χ. gojiberries, cranberries, chia, quinoa κ.λπ.) χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρουν τα προϊόντα της Ελληνικής φύσης.
Το τσάι του βουνού είναι ένα ελληνικό superfood που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το κλασικό τσάι, τόσο σε ευεργετικότητα όσο και σε αντιοξειδωτική αξία.
Αν η Κίνα καμαρώνει για το τσάι της (cameliasinensis),
τότε και η Ελλάδα πρέπει να καμαρώνει για το δικό της
διαφορετικό (sideritisspp), αλλά ιδιαίτερα ευεργετικό τσάι.
ΤΟ ΤΣΆΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΎ ΑΝΉΚΕΙ ΣΤΟ ΓΈΝΟΣ SIDERITIS. ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ, ΑΥΤΟΦΎΟΝΤΑΙ ΠΕΡΊΠΟΥ 17 ΕΊΔΗ ΜΕ ΚΥΡΙΌΤΕΡΑ:
- τσάι του Μαλεβού ή τσάι του Ταϋγέτου (Sideritisclandestina - Σιδηρίτης η λαθραία)
- τσάιβλάχικο (Sideritisperfoliata subsp. athoa - Σιδηρίτηςηδιάτρητος)
- τσάι της Κρήτης γνωστό ως μαλοτήρας ή καλοκοιμηθιά - (SideritissyriacaΣιδηρίτης η συριακή)
- τσάιτηςΕύβοιας (Sideritiseuboea - Σιδηρίτηςηευβοϊκή)
- τσάι του Παρνασσού ή τσάι του Βελουχιού (Sideritisraeseri - Σιδηρίτης του Ράσερ)
- τσάι του Ολύμπου (Sideritisscardica - Σιδηρίτης η σκαρδική)
- Sideritisromana subsp. Purpurea (Σιδηρίτης η ρωμαία, υποείδος η πορφυρά)
Δες κι αυτό: Παρακίνησε τον εαυτό σου θετικά!
Η ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΣΗ
Αναλύσεις από Έλληνες ερευνητές, που έχουν γίνει σε φυτά sideritis, έδειξαν ότι περιέχουν πολλά αιθέρια έλαια με αντιμικροβιακή επίδραση (έναντι κυρίως Gram+ μικροβίων αλλά και έναντι συγκεκριμένης σειράς του μύκητα CandidaAlbicans), ενώ το τσάιτης Εύβοιας εμφάνισε δραστικότητα έναντι συγκεκριμένων μικροβίων, ανάλογη των αντιβιοτικών αμπικιλλίνη και αμικασίνη. Το τσάι του βουνού εσωκλείει τη δύναμη πληθώρας συστατικών όπως φλαβονοειδή, μονοτερπένια, διτερπένια, φαινυλοπροπάνια, ιριδοειδή, κουμαρίνες, λιγνάνες, στερόλες, ουσίες πουγια πολλούς ακούγονται παράξενες, όμως,πιστέψτε μας, οι επιδράσεις τους στην ανθρώπινη υγεία είναι μοναδικές.
ΤΣΑΓΑΚΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ
Το 2004 ερευνητές της Ιατρικής σχολής Αθηνών (εργαστήριο βιολογικής χημείας) αποφάνθηκαν πως εκχυλίσματα των ειδών τσάι της Εύβοιας και τσάι του Μαλεβού ενδέχεται να αποτελέσουν μελλοντικά τη βάση για τη δημιουργία λειτουργικών τροφίμων κατά της οστεοπόρωσης.
Αρκετά χρόνια αργότερα, η ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας Ισμήνης Δοντά δείχνει ότι εκχύλισμα του τσαγιού της Εύβοιας έχει οστεοπροστατευτικές επιδράσεις, έτσι όπως τουλάχιστον διαφαίνεται σε πειραματόζωα. Η ανάγκη για τη διεξαγωγή και άλλων μελετών, προκειμένου να υπάρξουν πιο ασφαλή και αποδοτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό αποτελέσματα, είναι σαφέστατα δεδομένη.
Αφέψημα ή έγχυμα για το τσάι του βουνού;
Και ως αφέψημα (όπου ρίχνουμε το τσάι σε νερό και το αφήνουμενα βράσει) και ως έγχυμα (όπου ρίχνουμε το τσάι σε νερό που μόλιςέβρασε, αποσύροντάς το όμως από την πηγή θερμότητας και αφήνοντάς το για μερικά λεπτά), το τσάι του βουνού είναι εξαιρετικό. Πάντως, ο καθηγητής J. Pahnke το προτείνει ως αφέψημα, αφούσυχνά κατά την παρασκευή του χρησιμοποιούμε και σκληρά τμήματα του φυτού, των οποίων τα πολύτιμα συστατικά παίρνουμε καλύτεραόταν παρασκευάζουμε αφέψημα.
Μπορεί να καταναλωθεί από παιδιά; Υπάρχουν αντενδείξεις για τη χρήση του;
Το τσάι του βουνού, σε αντίθεση με το κλασικό τσάι (cameliasinensis), δεν εμφανίζει διεγερτική δράση και, κατά συνέπεια, μπορεί να καταναλώνεται σε λογική ποσότητα από τα παιδιά. Δεν εμφανίζει επίσης γνωστές παρενέργειες.
Tο απόσπασμαείναι από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ξένου και της Αστερίας Σταματάκη "Γνωρίστε τα ελληνικά superfoods" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.