Μαμά, είμαι καλό παιδί;
από την Έλενα Συμεωνίδου
Ο θυμός αν και δυσάρεστο συναίσθημα δεν παύει να αποτελεί ένα από τα συναισθήματα μας και σαφώς η διαχείριση του είναι σημαντική, ωστόσο όμως η έκφραση του κρίνεται απαραίτητη για μια υγιή ψυχοσύνθεση.
Πολλές φορές η καθημερινότητα με τα παιδιά έχει τις δύσκολες στιγμές της και εμείς αρκετές φορές εκφράζουμε τον θυμό μας στα παιδιά μας.
Ποιος όμως είναι ο σωστός τρόπος να εκφράσουμε τον θυμό μας στα παιδιά μας;
Σύμφωνα λοιπόν με τον κορυφαίο παιδοψυχολόγο Ginnot, οι γονείς πρέπει να εκφράζουν τίμια την οργή τους, υπό τον όρο ότι ο θυμός τους έχει σχέση με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και δεν τραυματίζει την προσωπικότητα ή τον χαρακτήρα του παιδιού. Η γονεϊκή οργή, όταν εκδηλώνεται με δίκαιο τρόπο μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός αποτελεσματικού συστήματος πειθαρχίας.
Θα πρέπει να θυμόμαστε πάντοτε, όταν χρειάζεται να κάνουμε μια παρατήρηση στα παιδιά μας, να αποδοκιμάζουμε την συγκεκριμένη συμπεριφορά του παιδιού μας, να αιτιολογούμε την στάση μας αυτή και να μην του αποδίδουμε γενικότερους χαρακτηρισμούς .
Για παράδειγμα έστω ότι το παιδί μας αρνείται να συμμαζέψει τον χώρο του και τα παιχνίδια του.
Δες κι αυτό: Λαμπερό μακιγιάζ από τη Μαρία Παγωνάκη (video)
Ο θυμός μας και η παρατήρηση μας θα πρέπει να εστιάζει στην συγκεκριμένη συμπεριφορά. "Θα ήταν καλό να μαζεύεις τα παιχνίδια σου! Σίγουρα θα τα χάσεις και θα σου χαλάσουν πολύ σύντομα και σίγουρα σε λίγο καιρό το όμορφο σου δωμάτιο δεν θα έχει πια τον χώρο που χρειάζεσαι για να παίζεις".
Αντίθετα μια παρατήρηση του τύπου "Είσαι κακό παιδί που δεν ακούς την μαμά και δεν μαζεύεις το δωμάτιο σου", αποδίδει έναν γενικευμένο χαρακτηρισμό στο παιδί χωρίς καμία αιτιολογία που σε βάθος χρόνου, αποτυπώνεται στη συνείδηση του παιδιού, τραυματίζει την προσωπικότητα του και δημιουργεί ανασφάλειες που οδηγούν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση .
Η Έλενα Συμεωνίδου είναι Παιδαγωγός – Ειδικός Σύμβουλος