Ανακάλυψε το ιδανικό γάλα για σένα
από την Κατερίνα Πιπέρη
Το γάλα είναι η πρώτη τροφή που καταναλώνουμε όταν ερχόμαστε στον κόσμο. Είναι η καθημερινή πρωινή συνήθεια, που τις περισσότερες φορές συνοδευόταν με την γκρίνια της μαμάς μας για να πιούμε όλο το ποτήρι πριν από το σχολείο.
Μεγαλώνοντας κάποιοι καταλήξαμε να αγαπάμε το γάλα, ενώ άλλοι το έχουν απορρίψει είτε λόγω μυρωδιάς, είτε λόγω δυσανεξίας και έχουν στραφεί στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.
Σαφώς, υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές για το γάλα, ώστε να διαλέξεις εκείνη που σου ταιριάζει. Επειδή όμως, μπορεί να μπερδευτείς, παρακάτω θα ανακαλύψεις όλα τα φυτικής προέλευσης είδη γάλατος, που θα βρεις στο μπακάλικο αλλά και τι οφέλη προσφέρουν στον οργανισμό σου.
Γάλα Αμυγδάλου
Το γάλα αμυγδάλου έχει μία ήπια γεύση, ενώ φτιάχνετε από νερό και αμύγδαλα, τα οποία φιλτράρονται και καβουρντίζονται. Είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη D, βιταμίνη Ε και ενδείκνυται για παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη, αλλά και για άτομα που χρειάζονται διατροφικά συμπληρώματα. Είναι η τέλεια λύση για το πρωινό μας, αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε ροφήματα.
Δες κι αυτό: Online dating: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Γάλα Καρύδας
Το γάλα καρύδας έχει μία πολύ καλή γεύση γι’ αυτό και χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Είναι υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες και δεν θα πρέπει να εντάσσεται στην καθημερινότητα μας για πολύ καιρό. Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και έχει μία ήπια αντιοξειδωτική δράση. Βοηθά στις βακτηριδιακές μολύνσεις, τους ιούς και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Γάλα Βρώμης
Μπορούμε να το βρούμε στα καταστήματα σε διάφορες γεύσεις, όπως βανίλια ή σοκολάτα και να το χρησιμοποιήσουμε με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούμε το αγελαδινό γάλα. Το γάλα βρώμης περιέχει ένα είδος φυτικών ινών που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη, και που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Όπως και τα άλλα γάλατα με βάση τα δημητριακά, το γάλα βρώμης έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Καλό είναι να το προσέχουν όσοι έχουν θέματα με την γλουτένη, ακόμα και να έχει την ένδειξη glutten free.
Γάλα Σόγιας
Το γάλα σόγιας έχει αρκετά χαρακτηριστική γεύση, η οποία δεν είναι δυσάρεστη αλλά θέλει χρόνο μέχρι να την συνηθίσετε, ενώ είναι το πιο διαδεδομένο φυτικής προέλευσης γάλα. Δεν περιέχει λακτόζη, γεγονός που το καθιστά δημοφιλές σε άτομα που πάσχουν από δυσανεξία. Το γάλα σόγιας είναι το πιο διατροφικά συγκρίσιμο με το αγελαδινό γάλα και έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από όλα τα φυτικά γάλατα, έτσι ώστε να παίρνετε μια υγιή δόση πρωτεϊνών και καλών λιπών σε κάθε μερίδα. Είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο αλλά και βιταμίνες.
Γάλα Ρυζιού
Το γάλα ρυζιού έχει μια πολύ ήπια λεπτή γεύση και είναι πολύ γλυκό. Παράγεται κυρίως από καστανό ρύζι και είναι διαθέσιμο σε μια ποικιλία γεύσεων όπως η σοκολάτα και η βανίλια. Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά και λακτόζη, γι’ αυτό και ενδείκνυται για όσους υποφέρουν από δυσανεξία στη λακτόζη, αλλεργία στη σόγια ή προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, το γάλα ρυζιού είναι αρκετά χαμηλό σε πρωτεΐνες , οπότε μην περιμένετε να χορτάσετε ιδιαίτερα. Το γάλα ρυζιού είναι μια καλή επιλογή για όσους δοκιμάζουν φυτικό γάλα για πρώτη φορά, καθώς είναι αρκετά εύγευστο.