Skip to main content

Η απάντηση στο προαιώνιο ερώτημα: Είναι οι Ελληνίδες καλοντυμένες;

από την Κατερίνα Πιπέρη

"Μα καλά Θεέ μου τι φοράει;" Αυτή είναι μία ερώτηση που όλες μας, μα ΟΛΕΣ μας έχουμε πει πάρα πολλές φορές! Πρόσφατα σκεφτόμουν πως πλέον υπάρχουν πάρα πολλά sites μόδας, με κείμενα shopping και how to, τα οποία σου εξηγούν λεπτομερώς που θα βρεις τι, ποιο μαγαζί έχει αυτό που ψάχνεις, πως θα φορέσεις κομμάτια που ήδη έχεις στην γκαρνταρόμπα σου, ποιες αποχρώσεις ταιριάζουν μεταξύ τους και ποιες είναι οι αποχρώσεις της κάθε σεζόν. Υπάρχουν επίσης και μερικά εναπομείναντα περιοδικά μόδας στην Ελλάδα της κρίσης, τα οποία κάνουν πραγματικά αξιόλογη δουλειά. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι κάτι σαν την Wikipedia του στιλ, αναλύουν ορολογίες της μόδας, μιλούν για τις νέες τάσεις που προτάσσουν οι πολυτελείς οίκοι μόδας και μας παρουσιάζουν editorials μόδας με ευφάνταστους συνδυασμούς και νέες προτάσεις. Παράλληλα, υπάρχουν εφαρμογές όπως το pinterest, στο οποίο μπορούμε να βρούμε άπειρη έμπνευση.

Το ίδιο ισχύει και για το instagram, αλλά εδώ ανοίγει μία τεράστια συζήτηση, την οποία σαφώς θα κάνουμε σύντομα. Και δεν ξέρω αν το έχεις παρατηρήσει, αλλά πλέον όταν αναφερόμαστε στο instagram χρειαζόμαστε και ένα μικρό λεξικό για να καταλάβουμε τις άγνωστες λέξεις. Influencer, ambassadors, followers, ξεfollowers, like, gifs… καικαι…! Και εδώ όμως με ένα μόνο scroll down μπορούμε να αντλήσουμε την έμπνευση που επιθυμούμε. Μην ξεχνάς πως ζούμε στην εποχή των fashion bloggers. Νέα κορίτσια με όνειρα δημιουργούν τα δικά τους blogs και φωτογραφίζονται προσπαθώντας να αναδείξουν όσο περισσότερο μπορούν το προσωπικό τους στιλ.

Και κάπου εδώ αναρωτιέμαι εγώ, που πάει όλη αυτή η έμπνευση μόδας; Έχει κάποιο αντίκρισμα; Γιατί κυκλοφορούμε στον δρόμο και τις περισσότερες φορές βλέπουμε γυναίκες που είναι ντυμένες κάπως… αλλόκοτα;

Και τελικά, οι Ελληνίδες είναι καλοντυμένες;

Για να είμαι δίκαιη και ειλικρινής θα πρέπει να σου παρουσιάσω και τις δύο οπτικές γωνίες, επειδή ακριβώς υπάρχουν εκεί έξω και τις βλέπουμε καθημερινά.

Καθώς συναναστρέφομαι με αρκετό κόσμο καθημερινά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως υπάρχουν τρεις ξεκάθαρες κατηγορίες γυναικών.

  1. Εκείνες, στις οποίες κυλλά στο αίμα τους το στιλ και η μόδα
  2. Εκείνες που δεν ξέρουν καν τι σημαίνουν αυτές οι δύο έννοιες
  3. Και εκείνες που λίγο το έχουν λίγο το χάνουν, αλλά προσπαθούν

Η μόδα και το στιλ είναι θέμα αισθητικής, είναι θέμα γούστου και θα πρέπει να παραδεχτείς πως δεν έχουν όλοι γούστο. Είναι αδύνατον να έχουν γούστο και να μην συνδυάζουν καν τα χρώματα, όταν επιλέγουν ρούχα. Είναι αδύνατον να έχουν γούστο και να φορούν ρούχα που δεν κολακεύουν το σωματότυπο τους. Είναι αδύνατον να έχουν γούστο και αισθητική και να επιθυμούν να δείχνουν όσο το δυνατόν περισσότερο δέρμα. Απλά δεν γίνεται. Και για να σε προλάβω το γούστο και η αισθητική δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα. Σε αυτή την εποχή που ζούμε οι περισσότεροι δεν μπορούμε να διαθέσουμε πολλά χρήματα ή ακόμα και καθόλου χρήματα για να αγοράσουμε ρούχα που ακολουθούν τις νέες τάσεις της μόδας. Θα ξοδέψουμε λοιπόν όσα μπορούμε, θα ψάξουμε και θα βρούμε διαμαντάκια, θα υποστηρίξουμε συνοικιακά καταστήματα στα οποία μπορείς να βρεις πολύ πιο ωραία ρούχα από ότι στις κλασικές αλυσίδες. Θέλω να πω πως ακόμα και με τα ελάχιστα χρήματα μπορείς να ντυθείς και μάλιστα όμορφα και αξιοπρεπέστατα. Αρκεί να έχεις γούστο. Αρκεί να ξέρεις να διαλέγεις τις σωστές γραμμές ρούχων και τις αποχρώσεις που ταιριάζουν αρμονικά με την επιδερμίδα σου, αρκεί να μην αφήνεις τίποτα στην τύχη.

Μπορεί να μην σε νοιάζει, αλλά μάλλον ή μάλλον σίγουρα θα έπρεπε. Ο τρόπος που ντύνεσαι είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεις τον εαυτό σου στον κόσμο. Στην δουλειά, την κοινωνία, την οικογένεια και τους φίλους σου.

Η μόδα και το στιλ είναι τρόπος ζωής. Δεν είναι μόνο στα ρούχα, είναι στον αέρα που αναπνέεις, στα χρώματα που θα έχει το κυπελλάκι του πρωινού καφέ σου. Γιατί ακόμα και αν δεν το πιστεύεις, ακόμα και αν δεν σε νοιάζει ή δεν παρακολουθείς την μόδα, όλα τα ρούχα που θα βρεις σε μικρά ή μεγάλα καταστήματα, σε πανέρια ή σε κρεμάστρες συνοικιακών μαγαζιών τα έχουν επιλέξει άλλοι για εσένα. Είναι μέρος μίας τεράστιας βιομηχανίας εκατομμυρίων.

Ας επιστρέψω στις Ελληνίδες όμως! Αναγνωρίζω πως γίνεται μία αξιοπρεπέστατη προσπάθεια από τις νέες κοπέλες να ντύνονται όσο καλύτερα μπορούν. Που το χάνουν; Προσπαθούν να υιοθετήσουν όλες τις τάσεις της μόδας που κυριαρχούν κάθε σεζόν χωρίς να αναρωτηθούν αν τους ταιριάζουν, αν είναι κατάλληλες για το στιλ και την προσωπικότητα τους. Και έτσι καταλήγουμε να βλέπουμε γυναίκες που φορούν άκριτα ίδια ρούχα, ίδια παπούτσια, χωρίς καμία προσπάθεια. Αγαπάμε τις τάσεις ναι, αλλά υιοθετούμε μόνο εκείνες που ταιριάζουν σε εμάς. Αυτό το λάθος κάνουν οι νεαρές Ελληνίδες, αυτό το λάθος κάνουν όλες οι νέες γυναίκες. Παίρνει λίγο χρόνο για να βρεις το προσωπικό σου στιλ, αλλά είναι μία διαδικασία που αξίζει να κάνεις, καθώς μόλις το βρεις, θα ανακαλύψεις την χαμένη αυτοπεποίθηση σου, θα νιώθεις περισσότερο εσύ μέσα στα ρούχα σου.

Έτσι, αν μπορούσα να δώσω μία μικρή, ταπεινή συμβουλή σε όλες τις φίλες μου που διαβάζουν αυτές τις γραμμές θα ήταν, σκέψου διπλά πριν αγοράσεις κάτι. Σου ταιριάζει; Σε βολεύει; Είναι πραγματικά ωραίο; Και μόλις βάλεις την σκέψη σου σε μία σειρά θα καταλάβεις.