Είναι ΟΚ να διατηρείς επαφές με τον πρώην σου;
από την Κατερίνα Πιπέρη
Ένας χωρισμός, είτε ήταν δική σου απόφαση είτε του συντρόφου σου, σίγουρα δεν είναι μία πολύ ευχάριστη διαδικασία. Καλείσαι να αποχωριστείς έναν άνθρωπο με τον οποίο έχεις ζήσει μερικούς μήνες ή χρόνια, έχεις μοιραστεί τις φοβίες και τα όνειρα σου, έχετε εκμυστηρευτεί τα μυστικά σας και το ίδιο κρεβάτια για αρκετό διάστημα. Και δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχουν οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χωρίζουμε, πως θα το πούμε για να μην πληγώσουμε και να μην πληγωθούμε ακόμα περισσότερο.
Ακόμα και όταν έχει περάσει η δύσκολη περίοδος των πρώτων ημερών ή μηνών είναι δύσκολο για τους περισσότερους –για να μην θεωρηθώ υπερβολική λέγοντας για όλους- να κόψουν τερματίσουν τελείως την επικοινωνία με τον πρώην τους. Απολύτως φυσιολογικό καθώς τα συναισθήματα και πολύ περισσότερο η συνήθεια δεν έχουν κάποιον διακόπτη για να ανοίγουν και να κλείνουν. Μέχρι πότε είναι φυσιολογικό όμως να μιλάς με τον πρώην σου; Σε κρατάει πίσω; Ή μετά τον χωρισμό γίνεστε δύο καλά φιλαράκια που μιλούν για τα νέα τους;
Όποια απόφαση και να έχεις πάρει δεν θα πρέπει να ξεχνάς και τα social media. Facebook, instagram, twitter σου προδίδουν που βρίσκεται ο πολυπόθητος πρώην , αν ανέβασε καινούρια φωτογραφία ή αν βρίσκεται και πάλι σε σχέση. Έτσι είτε το θέλεις είτε όχι σου είναι πολύ εύκολο να παρακολουθείς τον πρώην σου και να μαθαίνεις τι κάνει. Και κάπου εδώ ξεκινά ο διχασμός.
1ον σβήνεις τον πρώην σου από όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάνεις block για να μην μπαίνεις σε πειρασμό.
2ον δεν τον σβήνεις από πουθενά και προσποιείσαι πως δεν παρακολουθείς τα προφίλ του.
Τι πρέπει να σκεφτείς πριν αποφασίσεις;
Πόσο συναισθηματικά δεμένη νιώθεις μαζί του;
Για να το καταλάβεις χρειάζεται μόνο να φέρεις στο νου σου τον πρώην αγαπημένο σου και να συνειδητοποιήσεις πως νιώθεις για αυτόν. Αν ειλικρινά δεν νιώθεις κανένα συναίσθημα για αυτόν, όλα οκ. Αν όμως νιώθεις ακόμα συναισθήματα είτε θετικά είτε αρνητικά τότε είσαι ακόμα συνδεδεμένη μαζί του.
Πως τελείωσε η σχέση σας;
Όσο φιλικά και να χωρίσει ένα ζευγάρι δεν μπορεί να είναι όλα ροζ και να μην έχετε καυγαδίσει έστω και μία φορά. Αυτό που πραγματικά πρέπει να σκεφτείς είναι τον λόγο που σε χώρισε ή τον χώρισες και το πόσο σημαντικός ήταν για την πορεία της σχέσης σας. Αν ανάμεσα σας υπάρχουν παιδιά αυτό που πρέπει να γίνει χωρίς δεύτερη σχέση είναι να έχετε άριστη σχέση για τα παιδιά παρά τις προσωπικές σας διαφωνίες. Να θυμάσαι πάντα πως είστε πρώτα γονείς και μετά ζευγάρι.
Αν όμως δεν χωρίσατε και με τον καλύτερο τρόπο υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέξεις πολύ καλά. Ο άσχημος χωρισμός και τα εναπομείναντα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσει έναν από τους δυο σας να δίνει ψεύτικες ελπίδες στον άλλον και να τον κρατά πίσω. Για αυτό είναι και κάπως επικίνδυνο να κρατάς επαφές με τον πρώην σου. Είτε επειδή δεν είστε σίγουροι για την απόφαση σας είτε επειδή είστε κολλημένοι στην συνήθεια θα κρατάτε ο ένας τον άλλος και δεν θα μπορείτε να προχωρήσετε την ζωή σας.
Πως αντιμετωπίζει την κατάσταση ο πρώην σου;
Για να το καταλάβεις σκέψου. Πως θα ένιωθες αν βρισκόσουν με τον πρώην αλλά και τον νέο σου σύντροφο; Αλλόκοτα σωστά; Τότε μάλλον το να γίνεις φίλη με τον πρώην σου δεν είναι και πολύ καλή ιδέα. Συν του ότι το να θέλεις να μιλάς με τον πρώην σου ενώ βρίσκεσαι σε κάποια νέα σχέση δεν είναι και τόσο καλό σημάδια. Μάλλον σημαίνει πως είτε δεν τον έχεις ξεπεράσει είτε πως ο νέος σου σύντροφος δεν σε καλύπτει όσο χρειάζεσαι. Σε κάθε περίπτωση το να είσαι φίλη με τον πρώην και τον νυν μπορεί να προκαλέσει πραγματικά αλλόκοτες καταστάσεις, άρα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική!
Και τελικά τι πρέπει να κάνεις; Δεν μπορώ να σου δώσω ξεκάθαρα απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Σκέψου όλα τα παραπάνω ζύγισε τα υπέρ και τα κατά και πάρε την καλύτερη απόφαση για εσένα και την εξέλιξη της ζωής σου. Γιατί πολύ απλά εσύ ξέρεις καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να κάνεις.