Τί είναι το "Ghosting" στις σχέσεις;
από την Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή
Ghosting είναι το φαινόμενο που, ενώ βρίσκεσαι με ένα άτομο ερωτικά ή ακόμα και φιλικά, ξαφνικά χάνεται και δεν ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνίας, χωρίς να έχει συμβεί κάτι και χωρίς κάποια προειδοποίηση. Έτσι, το άτομο αποφασίζει να τερματίσει την οποιαδήποτε σχέση είχατε αναπτύξει χωρίς να εξηγήσει και να ενημερώσει. Στην ουσία δείχνει το φόβο του ατόμου να αρνηθεί, να εκδηλώσει τις πραγματικές επιθυμίες και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το άτομο που έχει υποστεί ghosting, να αισθάνεται ενοχές και ψάχνει να βρει τα λάθη που έχει κάνει.
Στις περισσότερες έρευνες σχετικά με το ghosting, φαίνεται ότι άτομα που εξαφανίζονται έτσι εμφανίζουν αποφευκτικό τύπο προσκόλλησης , τα οποία είναι εκείνα που διστάζουν να δημιουργήσουν μια σχέση ή αποφεύγουν κάθε επαφή λόγω προβλημάτων εμπιστοσύνης και εξάρτησης και συχνά χρησιμοποιούν έμμεσους τρόπους να διακόψουν τη σχέση και να χωρίσουν.
Ο συγκεκριμένος τρόπος εξυπηρετεί την αποφυγή άβολων συζητήσεων και την αποφυγή επαφής με το συναίσθημα. Στην ουσία, ενώ το άτομο που κάνει το ghosting επωφελείται από την αποφυγή άβολων καταστάσεων, στην πραγματικότητα μένει αδρανές στο να βελτιώσει τις επικοινωνιακές δεξιότητες και τη στάση του απέναντι στις σχέσεις. Επίσης, δεν δείχνει ενσυναίσθηση απέναντι στο άλλο άτομο και δεν έχει συναισθήματα ενοχής. Η απόφαση του ίδιου του ατόμου να εξαφανιστεί, σχετίζεται αποκλειστικά με τον ίδιο του τον εαυτό και το πώς αισθάνεται με αυτόν.
Όσον αφορά, το άτομο που έχει υποστεί ghosting διακατέχεται από έντονα συναισθήματα αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Αρχικά, αναρωτιέται "τι συμβαίνει;" . Όταν συνειδητοποιήσει ότι το άλλο άτομο έχει τερματίσει τη σχέση, αναρωτιέται γιατί, τι πήγε λάθος στη σχέση και κατακλύζεται από ενοχές. Είναι μια επίπονη ψυχικά απόρριψη, ανάλογα και με τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει το άτομο για την πορεία της σχέσης. Επηρεάζει πιο έντονα, τα άτομα με αίσθημα εγκατάλειψης και με χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Η κοινωνική απόρριψη ενεργοποιεί τα ίδια σημεία πόνου στον εγκέφαλο με τον φυσικό πόνο. Αλλά εκτός από αυτή τη βιολογική σχέση ανάμεσα στην απόρριψη και τον πόνο, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που σχετίζονται με το ghosting που συμβάλλουν στην ψυχολογική δυσφορία.
Είναι σημαντικό, να αποδεχτείς την κατάσταση και να κατανοήσεις ότι δε σχετίζεται με εσένα προσωπικά αυτή η αντίδραση του άλλου ατόμου και το πώς αντιμετώπισε την κατάσταση. Αν νιώθεις ότι θα σε βοηθήσει, μην τον παρακολουθείς στα social media. Δείξε σεβασμό προς τον εαυτό σου και αυτοπεποίθηση. Πολλά άτομα δεν έχουν αναπτύξει μια υγιή σχέση με τον εαυτό τους και έχουν αρκετά συναισθηματικά κενά. Το ghosting αφορά αποκλειστικά το ίδιο το άτομο που το κάνει. Δεν έχεις κάνει κανένα λάθος που να οδήγησε στη συμπεριφορά αυτή. Σκέψου τι αξίζεις και στόχευσε στους ανθρώπους που αποδέχονται εσένα όπως είσαι και αναγνωρίζουν την αξία σου.
Η Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή είναι BSc Ψυχολόγος, MSc Προαγωγή Ψυχικής Υγείας και Πρόληψη Ψυχιατρκών Διαταραχών, alexandra.pavletsistefani@gmail.com