Κράτησε ισορροπίες στη σχέση σου, μετά τον ερχομό ενός μωρού
από την Τάνυα Γεριτσίδου
Η άφιξη του νέου μας παιδιού, είτε αυτό είναι το πρώτο μας είτε το δεύτερο ή τρίτο στην σειρά είναι ένα γεγονός χαρμόσυνο αλλά ταυτόχρονα και στρεσογόνο. Οι έρευνες όλες δείχνουν ότι κάθε γεγονός που αλλάζει ανεπιστρεπτί την ρουτίνα μας και την καθημερινότητα μας, ακόμα και αν μας γεμίζει με τεράστια χαρά και υπερηφάνεια, προκαλεί άγχος και πίεση τόσο σε εμάς όσο και στον σύντροφο και στα άλλα μας παιδιά.
Είναι όμως ευτυχές ότι εάν το γνωρίζουμε αυτό και το αντιμετωπίσουμε με απλά οργανωτικής φύσεως βήματα και ξεκάθαρη συνεννόηση με τον σύντροφο μας, τότε θα διαλύσουμε το άγχος και τις τριβές και θα μπορέσουμε να απολαύσουμε μόνο την χαρά της νέας άφιξης.
Όπως και σε κάθε αλλαγή στην καθημερινότητα και την ρουτίνα μας, η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η προετοιμασία και ο προγραμματισμός: στην περίπτωση του νέου μας μωρού έχουμε εκ φύσεως τουλάχιστον κάποιους μήνες να προετοιμαστούμε!
Το πρώτο που πρέπει να οργανώσουμε σε πλήρη συνεργασία και συνεννόηση με τον σύντροφο μας είναι ο καταμερισμός εργασίας και η αλλαγή της ρουτίνας μας σε σχέση με τις ανάγκες που θα έχει το μωρό μας: τόσο εμείς όσο και ο σύντροφος μας θα πρέπει να έχουμε προσυμφωνήσει πότε και ποιος και πόσες φορές την εβδομάδα θα ετοιμάζει το φαγητό, θα είναι επί του αλλάγματος/μπάνιου, θα αναλαμβάνει τις επισκέψεις στον γιατρό, θα ασχολείται με παιχνίδι και ενασχόληση με το μωρό μας, κλπ.
Προσοχή: όλα αυτά πρέπει να οργανωθούν όχι με την έννοια του ιδεατού, των παραδοσιακών ρόλων ή της προσωπικής επιθυμίας αλλά με γνώμονα του τί είναι πρακτικά εφαρμόσιμο και λειτουργικό. Οι εργασιακές υποχρεώσεις και των δύο συντρόφων, αν υπάρχουν, η πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους, η ανάγκη και των δύο συντρόφων για ξεκούραση και προσωπικό χρόνο, οι άλλες ανάγκες και υποχρεώσεις του νοικοκυριού και του κοινωνικού κύκλου της οικογένειας πρέπει να τεθούν επί τάπητος.
Όταν και οι δύο σύντροφοι συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα και μια προσέγγιση που να ικανοποιεί ψυχολογικά και γνωσιακά και τους δύο, τότε πρέπει να υπάρξει και η συμφωνία ότι αφού εφαρμόσουν αυτό πρόγραμμα στην πράξη για ένα ικανό χρονικό διάστημα θα πρέπει να ξανασυζητήσουν για να εκτιμήσουν εάν είναι ακόμα ικανοποιητικό στην εξυπηρέτηση των αναγκών των δικών τους και του μωρού τους ή εάν χρειάζεται διόρθωση.
Δες κι αυτό: 7 τρόποι για να γίνεις ηρεμότερη, ωριμότερη και δημιουργικότερη
Είναι σαφές ότι αυτή η συνεννόηση μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή πριν ή μετά την άφιξη του μωρού με τις ίδιες προοπτικές επιτυχίας. Απλά εάν γίνει πριν την γέννηση η διαδικασία μπορεί να είναι λιγότερο εντατική.
Δύο ακόμα σημεία που πρέπει οι γονείς να έχουν υπ’ όψη είναι ότι εάν πρόκειται για πρώτη φορά γονείς, καλό θα είναι να ενημερωθούν και οι δύο τουλάχιστον για τις βασικές τυπικές καθημερινές ενασχολήσεις που απαιτούνται για την σωστή φροντίδα του μωρού. Επίσης θα πρέπει να έχουν οι γονείς υπ’ όψη ότι μια συμφωνία μεταξύ τους που δεν ικανοποιεί ψυχολογικά και τους δύο, αλλά είτε ο ένας είτε ο άλλος αισθάνονται βεβαρημένοι ή αδικημένοι, είναι μια συμφωνία που θα τους υπονομεύσει την οικογενειακή ειρήνη και την σχέση τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, και αν αισθάνονται ότι δεν μπορούν να βρουν την χρυσή τομή είναι φρόνιμο να αναζητήσουν την αρωγή ειδικού που θα τους προσφέρει αυτή την τεχνογνωσία και πιθανώς σειρά λύσεων που να μην είχαν σκεφτεί.
Η άφιξη του νέου μας μωρού είναι ένας καταλύτης στην σχέση μας ως γονείς και σύντροφοι: μπορεί είτε να μας δέσει μέσω της αυξημένης συνεννόησης και συνεργασίας μας είτε να μας κουράσει και αποξενώσει εάν δεν διατηρήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ μας ενεργούς.
Η Τάνυα Γεριτσίδου είναι ειδική ψυχοπαιδαγωγός: https://www.facebook.com/tanyageritsidou/?hc_ref=ARTWpm3lJqBS5SWn7bdaItwP7kIdKxYuUqumjNoVMsWDrQKqVV-n6yROgtYwA2kdegQ&pnref=story