Ομαλή εντερική λειτουργία: Βρες την υγειά σου
από την Κατερίνα Πιπέρη
Τα τελευταία χρόνια, γίνονται ολοένα και περισσότερες μελέτες και έρευνες πάνω στην σύνδεση των συστημάτων του οργανισμού μας και για το πως αυτά επιδρούν στην ψυχολογική μας υγεία. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως ένα ευερέθιστο έντερο επηρεάζει πάρα πολύ την ψυχολογική και συναισθηματική μας υγεία. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως το γαστρεντερικό μας σύστημα βρίσκεται στον πυρήνα των προβλημάτων που αφορούν την άσχημη διάθεση που νιώθουμε κάποιες ημέρες.
Τα κύρια συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή τη διάγνωση είναι κοιλιακός πόνος, εναλλαγές δυσκοιλιότητας και διάρροιας και ανώμαλες κενώσεις, χωρίς να διαπιστώνεται οργανική ανωμαλία. Όσον αφορά τους ασθενείς, οι γυναίκες φαίνεται να έχουν την τιμητική τους καθώς περισσότερες από τις διπλάσιες γυναίκες το εμφανίζουν σε σύγκριση με τους άντρες. Το ευερέθιστο έντερο είναι άγνωστης αιτιολογίας, αλλά οι τρεις κυριότεροι παράγοντες είναι το περιβάλλον, η διατροφή και η ψυχολογία.
Οι ψυχολογικοί παράγοντες επιδρούν στον εγκέφαλο επιδρούν στον «μικρό εγκέφαλο» του εντέρου επηρεάζοντας την εκκριτική και την κινητική του λειτουργία. Το ψυχοκοινωνικό στρες μπορεί να πυροδοτήσει τα γαστρεντερικά συμπτώματα ή να προκαλέσει έντονο πόνο και ενόχληση. Ενδιαφέρον αποτελεί η ασυνήθιστα αυξημένη επίγνωση της λειτουργίας του εντέρου στους ανθρώπους που πάσχουν από το σύνδρομο. Το στρες και η επιφυλακτικότητα που νιώθουμε οι άνθρωποι όταν πρόκειται για θέματα υγείας, μας κάνει να αντιληφθούμε αμέσως πως κάτι δεν πάει καλά με το έντερο μας. Δεν λειτουργεί πάντα με καλό τρόπο το στρες βέβαια, έτσι κάποιες φορές οδηγεί σε πραγματικές αλλαγές στην λειτουργία του εντέρου, πριν καν παρουσιαστούν από μόνα τους κάποια συμπτώματα.
Από εκείνη την στιγμή το άτομο ξεκινά να βιώνει μερικά πολύ άσχημα συναισθήματα ντροπής ή φόβου. Φοβάται να βρεθεί σε χώρο που δεν έχει τουαλέτα, αποφεύγει να διαχειριστεί καταστάσεις που του προκαλούν άγχος ή φόβο, περιορίζει τις δραστηριότητες του λόγω φόβου και εν τέλει καταλήγει να μηδενίσει την ψυχολογία και την διάθεση του για ζωή. Ουσιαστικά, εγκλωβίζεται σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν μπορεί να γλιτώσει εύκολα. Όχι λόγο της ασθένειας του, αλλά λόγω του ότι δεν καταλαβαίνει πως ο τρόπος που συμπεριφέρεται είναι λάθος.
Η κατάθλιψη, το χρόνιο άγχος, η χαμηλή ποιότητα ζωής, τα έντονα συναισθήματα ντροπής και η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι μερικές από τις χρόνιες συνέπειες που μπορεί ο ασθενής να αντιμετωπίζει.
Αυτό που έχετε να κάνετε για να επιστρέψει η χαμένη σας αυτοπεποίθηση και να μην χρειάζεται να στερηθείτε τίποτα, καλό είναι να επισκεφτείτε κάποιον γιατρό, ο οποίος θα σας ενημερώσει για το ποιες τροφές πρέπει να αντικαταστήσετε από το διατροφολόγιο σας. Και ό,τι άλλο απαιτείται, για να αποβάλλετε όσο είναι δυνατόν, το περιττό άγχος από την καθημερινότητά σας.